Este espai humit està situat en la zona de La Partida i forma part de la xarxa d’Àrees de Reserva del Samaruc de la Comunitat Valenciana
La situació de l’ullal és, després de huit anys de govern municipal del PP amb majoria absoluta, de total abandó. A més, totes les millores executades en la legislatura 1995-1999, quan el BLOC era el responsable d’Obres i Urbanisme de Tavernes, estan completament desfetes. La situació, en paraules del regidor Miquel Bononad, demostra la falta total de respecte i d’interés pels valors mediambientals de Tavernes i la Valldigna que té el PP.
Miquel Bononad, regidor del BLOC a Tavernes, ha remarcat el fet que “l’Ullal del Gat és hui un espai degradat, envaït per la vegetació i esbarzers, amb el seu tancament perimetral destrossat i en molt dels trams cremat. L’aigua, bruta també per vessaments, ara no reuneix cap de les condicions per a albergar una colònia de samaruc, de fet no se’n veu cap”.
El regidor nacionalista ha recordat que la regeneració de l’ullal va tindre lloc en la legislatura 1995-1999 com a fruit d’una actuació conjunta de l’àrea d’Urbanisme i Obres, que dirigia aleshores el mateix Bononad, i d’Agricultura.
El projecte dut a cap va modificar els pendents del vial perimetral per a evitar l’entrada d’aigües de fora de l’espai protegit i va establir un sistema de recollida d’aigües des de les terres veïnes per evitar abocaments i protegir-lo de la contaminació per nitrats i adobs. L’àrea d’urbanisme va instal·lar un sistema de drenatge d’aigües pluvials i el tancament perimetral de l’ullal, al temps que es va reforestar la zona annexa amb arbres autòctons propis de l’hàbitat humit per tal que es poguera visitar.
Tot està perdut. La falta de manteniment i de dedicació del govern municipal del PP de Tavernes ha llançat a perdre aquesta microreserva i ha aconseguit que es trobe ara en pitjor situació que abans de la seua regeneració” conclou Bononad.