Tavernes estrena esta setmana un nou model de Festes Majors dissenyat pel Govern local

Entrevista de Sergio Espinosa, Tavernes de la Valldigna, Levante La Safor, 9 de setembre 2012.

L’ajuntament de Tavernes ha reduït de 145.000 a 90.000 euros el pressupost dedicat a les Festes Majors de la localitat, que s’inicien esta setmana. L’alcalde, Jordi Juan, del Bloc, indica que es tracta d’unes festes programades des de la “integració de tots els públics i amb novetats“. La nit de les paelles serà a benefici de Creu Roja. Per primera vegada, el “divendres de disfresses” serà festa local, “una reinvindicació que venim demanant des de fa anys“, diu el primer edil valler.

Passat l’estiu, ha descansat per afrontar un nou curs polític?
En una ciutat com Tavernes no es pot descansar ja que la platja necessita atenció tot l’estiu. Personalment he pogut disfrutar de diverses jornades de descans amb la família i amics, a més d’analitzar quina és la labor que estem fent.
Com preveu que serà el nou curs polític?
El veig incert, ja que encara no sabem com serà el rescat de la banca ni si Espanya serà rescatada. Algunes comunitats, entre elles la valenciana, no tenen liquiditat per afrontar els pagaments. Tampoc sabem en que ha quedat la reforma de la llei que regeix els ajuntaments que estava impulsant el Govern central. Tot això, sense dubte, afectarà els ajuntaments, que són l’administració més pròxima als ciutadans i el primer lloc on acudeixen quan tenen un problema. Però el nostre govern va a seguir centrant-se en les persones i en el seu dia a dia. Com a mostra hem aconseguit en la revisió de la concessió de l’Escoleta de Víctor Calatayud, no només baixar les tarifes, sinó que hem ampliat l’horari. Este és un exemple d’una administració que es preocupa per les necessitats dels seus ciutadans i l’educació és un pilar fonamental. A més a més, anem a impulsar un pla d’inversions amb participació veïnal i un pla d’ocupació local.
Amb tant de problema, ara toca disfrutar de les festes
Estos dies no faran que oblidem els problemes pels que està passant la societat perquè són gravíssims, però espere que este període festiu servisca, com a mínim, per poder trobar-nos al carrer i gaudir tots junts.
Estes festes seran més austeres a causa de la crisi o del nou model que vostés demanaven?
Els dos factors influeixen. La crisi ens ha obligat a reduir el que gastarem en les Festes, però este és un model que s’ajusta més a les peticions de diversos sectors de la població que reclamaven una reducció de jornades. A més a més he d’afegir que la pujada de l’IVA va a repercutir en l’encariment dels espectacles. Passarem del 8% al 21%, ni més ni menys que un augment de 13 punts de colp. El nostre model va a conjugar tradició i innovació. Al voltant d’uns actes que no es poden moure, com són la Baixada i la Pujada del Crist, hem aglutinat els actes en dos caps de setmana. No volem dissipar, sino reunir a totes les edats al voltant d’una activitat. Per exemple, després de la Baixada del Crist, anem a celebrar una berbena popular en el Passeig per a tots els ciutadans, o la nit de les disfresses, joves i no tan joves, ens reunirem en un sol acte a la Plaça Major. A més a més, anem amb la valencianització de les festes amb actes com l’Homenatge a Estellés o l’actuació d’un artista local com és Josep Enric Grau amb la seua “Poeografia”.

El govern veurà remodelada la seua estructura. A causa de què?

El canvi es deu sobretot a la meua dedicació exclusiva a l’alcaldia després de demanar l’excedència a la Universitat. A més després d’un any de govern, hem decidit fer-lo més àgil i eficaç. És sa i comú que un govern es reinvente per poder buscar la major diligència a l’hora de governar. No hi ha cap crisi. Simplement és fruit d’una reflexió i entenc que serà per a millor.

Tancar les festes amb el bous, és sinònim de donar suport a esta iniciativa?

No és donar suport a un acte en concret. Simplement és traure al carrer els actes, fer d’estes unes festes per a tots els ciutadans, populars i en les que tots siguem partíceps. Creu que a causa del gran èxit, la bona organització i l’exquisit tracte als animals el 2011, ens veiem obligats a repetir esta experiència i i recuperar una tradició que Tavernes tenia des de feia anys.