Unes dos-centes cinquanta persones es van reunir ahir dissabte pel matí per protestar pel desmuntatge i el trasllat de l’escultura del “25 d’abril” de l’artista d’Alcoi, Antoni Miró, situada a l’entrada de Gandia. L’alcalde de la ciutat, del PP, ha ordenat el seu trasllat immediat a una altra plaça de la ciutat.
El món cultural i polític s’ha concentrat al voltant de l’escultura per reivindicar la seua preservació. El cantant d’Obrint Pas, Xavi Sarrià, ha llegit el manifest per la cultura a Gandia i la Safor en un acte que ha contat amb la presència de destacats polítics de Compromís, cas dels diputats Joan Baldoví i Enric Morera, així com una bona presència de gent de Compromís de la Valldigna.
Arturo Torró, del PP, dins de la línea antivalenciana que du a cap el seu partit en tot allò que afecte a la cultura del nostre territori i afavorir la substitució per la de Castella, sembla estar empenyat en posar-se al davant de qualsevol campanya en contra de la cultura en general i la valenciana en particular.En aquest context, la ciutat de Gandia que era un model a seguir dins del país pel seu significat i referent cultural, ha vist com el Teatre Serrano, la conservació de la marjal, la promoció de la creativitat i la innovació, la recuperació del llegat cultural -Borja, clàssics- han anat arraconant-se en les polítiques municipals fins arribar ara a que l’escultura d’Antoni Miró, a l’entrada de Gandia, siga l’objectiu de les seues actuacions contra la cultura dels valencians.L’any 2007 es va remodelar la rotonda d’entrada a Gandia per part del Ministeri de Foment i aprofitant l’avinentesa que se celebrava el 300 aniversari de la batalla d’Almansa i de la pèrdua dels drets forals valencians, Foment acordà amb l’ajuntament de Gandia encarregar a l’artista Antoni Miró una gran escultura per la seua commemoració.

L’obra de 25 metres de frontal i amb una alçada i una obertura central que permet veure el campanar de la Seu de Gandia al seu través es va dissenyar per a aquest lloc en concret. Està realitzada en acer corten i està basada en la coneguda pintura “La rendición de Breda” de Velázquez.

En els temps que corren i amb un deficit galopant calculat en 200 milions d’euros, l’alcalde Arturo Torro no dubta en fer el trasllat valorat en uns 100.000 euros. El desmuntatge que implica el tall de l’obra en trossos i per tant la seua destrucció ha estat denunciat al jutjat de Gandia per l’artista com a atemptat al patrimoni cultural valencià. El jutge ha admés a tràmit la denuncia i ha imputat a Torró i al regidor de Cultura gandià.

A partir de la notícia a la Cotorra de la Vall.