Arribat el 9 d’octubre i cal fer balanç de l’any en l’assumpte de l’autogovern valencià i de la seua incidència en el municipi de Tavernes. L’acte institucional del 9 d’Octubre, una celebració institucional recuperada en la present legislatura després de molts anys, ha estat l’oportunitat per expressar-se sobre la nostre Diada.

L’alcalde de Tavernes, Jordi Joan, en el que seria el discurs més polític i reflexiu de l’acte, va recordar que Tavernes se suma al 9 d’octubre amb un ambient amable i de retrobament dels membres de la corporació i de tot el teixit associatiu de la ciutat, considerava que la diada dels valencians té una part festiva i cultural i una política i reivindicativa.

Jordi Joan indicava que hem de fugir de folclorismes i tindre la consciència de que som un poble amb totes les de la llei, i ser un poble no es només parlar de cultura i festes, sinó també de la part reivindicativa i política que ens correspon.

I ací, en aquest punt, l’alcalde va parlar d’economia, dels serveis públics i de la regeneració democràtica, recordant aspectes tan sagnants per als valencians com el tindre un finançament i unes inversions a la cua de l’Estat, per assenyalar que això afectava també a Tavernes, on millores com la canalització del Vaca, la subestació del Golfo, la depuradora o la ronda de circumval·lació era utopies que el govern de l’Estat s’encarregava de desbaratar any rere any. També recordava com els tres pilars del benestar social (sanitat, educació i serveis s9octubre2014-Llumocials) fallaven en el País Valencià per la falta de finançament estatal.

Jordi Joan reclamava també en aquest 9 d’Octubre un canvi en l’autonomia, i s’alegrava de que la situació que vivim haja desembocat en una societat crítica, que exigeix regeneració i noves maneres de fer als seus governants, amb una menció als imputats per a dir que tots els polítics no son igual, i hi ha qui no dorm, perd la salut i es preocupa pel seu poble.

Per a Jordi Joan, el canvi en la nostra autonomia ha de començar en el municipalisme, en el demostrar dia a dia que per damunt de les coses que separen hi ha més que uneixen i que a Tavernes s’han donat exemples com el consens i arribar a acords és possible, com va ser determinar el nou IBI.

La portaveu de Compromís-Bloc, Llum Sansaloni, va remarcar que l’acte institucional s’ha consolidat d’ençà que el govern actual el va recuperar en el 2011 i encoratjava als valencians per treballar pel seu futur com a poble.

La regidora indicava que calen tots els valencians i valencianes que no tinguen por de decidir el seu futur perquè el País Valencià es nostre i nosaltres som i serem el poble valencià, i afirmava que no cal canviar el discurs que naix del cor i no de la butxaca, ni canviar els sentiments que son fruit de l’esforç i la superació, i per això, afirmava, que no ens cansarem mai de defensar la nostra terra, la nostra llengua i la nostra cultura.

I per aconseguir-ho citava els camins de les paraules i dels fets, com a únics per alliberar la terra valenciana de la mentira i de la corrupció.