L’alcalde de Tavernes, Jordi Joan, va oferir una xerrada informativa sobre “En què i com es gasta l’Ajuntament els nostres impostos” i que va servir també per informar a la ciutadania d’altres temes al voltant de la gestió pressupostaria municipal.

Jordi Joan va fer una explicació molt clara, senzilla i sobre tot molt didàctica donada la complexitat del tema i amb recolzament de projecció de dades i esquemes. Va començar explicant l’evolució dels compters municipals amb les dades de recaptació entre el 2006 i el 2014, per explicar com l’ajuntament havia passat d’ingressos de 20 milions en la passada legislatura als 15 milions d’aquesta, un 25% menys d’ingressos, “un descens molt gran” que han condicionat la gestió municipal de l’actual govern municipal.

Indicava que si a aquesta disminució tan dràstica dels ingressos, li sumes el 4’5 milions de romanent negatiu de tresoreria, els 1’6 milions de factures que hi havia en els caixons sense pagar, i els 16 milions que va deixar el PP de deute, es comprenia fàcilment com davant un Ajuntament arruïnat, la prioritat del govern municipal havia estat sanejar un Ajuntament que es trobava en fallida econòmica.

Jordi Joan va dir que, a pesar de que el dèficit ja havia començat molt abans del 2009, el govern anterior del PP no havia pres cap mesura per evitar la fallida econòmica de l’Ajuntament a pesar d’haver cobrat també més d’un milió d’euros per plusvàlues i canon de l’aigua, i que havia estat en aquesta legislatura, la de menys ingressos, quan s’ha aconseguit el sanejament l’equilibri econòmic i damunt baixar l’IBI.

També va explicar que precisament per això, l’Ajuntament no havia disposat de diners fins el 2014 per a efectuar cap inversió, perquè el capítol que s’havia de dedicar a invertir en el poble, els havien hagut de dedicar a pagar el deute deixat pel PP.

El deute, indicava, ha estat rebaixat de 16 milions a 13’9 milions en tres anys, a pesar que s’han hagut de fer front al pagament de préstecs fets anteriorment, com els 5’7 milions firmats a finals del 2010 pel govern anterior i que tenien dos anys de carència, o pagar els 1’8 milions de l’aparcament, una altra de les “tristes herències” deixades pel PP.

També va recordar que el PP havia cobrat el canon anticipat de l’aigua fins el 2026, uns 2’2 milions d’euros, amb la qual cosa havia llevat una font de recursos al govern actual i als de pròximes legislatures.

Aquesta situació greu que es van trobar, va dir, va anar poc a poc solucionant-se de manera que és en el 2014 ja va ser quan el govern va poder plantejar destinar 300.000 euros a fer menudes obres amb recursos propis i sense fer cap préstec i també poder baixar l’IBI.
XarradaJordiJuan20150226-2
I ara les inversions?

Arribats ací, va explicar en què pensaven ara gastar-se els pocs diners que podien destinar a inversions. Va explicar com en juny del 2014 va voler destinar el romanent de tresoreria a efectuar inversions per a Tavernes i com la falta de predisposició de l’oposició, que va preferir que els diners es destinaren a pagar bancs seguint el dictat del ministre Montoro, ho va impedir.

També va recordar que, en desembre del 2015 havia presentat al plenari els pressupostos amb un capítol de 900.000 euros per a destinar a inversions per al poble (pintar passos de vianants, arreglar semàfors, millorar jardins, asfaltar carrer, reparar voreres, obres en el cementeri, etc) i com ni el PP ni el PSOE els havien volgut aprovar.

L’alcalde va també explicar alguns temes importants per a la ciutat i inversions de futur, cas del col·lector de la platja, que tal com passa el temps s’ha vist que ha estat una més de les pifies del PP, que va pressupostar per a eixa obra 700.000 euros en un préstec i que ara, amb el projecte ha acabat i valorat, té un cost de 2’9 milions d’euros, quatre vegades més del previst la legislatura passada, cosa que obligarà a plantejar-se els sistemes de finançament.

Un altre punt que es va atendre també, ja en el torn de preguntes, va ser la situació de la piscina – una altra pifia també de l’anterior govern junt a l’aparcament- on Jordi Joan va recordar que el PP va donar la concessió a una empresa en contra de l’informe d’Intervenció que havia puntuat amb un 0 (zero) les condicions econòmiques.
Al final es va obrir un torn obert de preguntes, on va sorgir dos temes en exclusiu, ADISVA i l’accessibilitat, i que l’alcalde va explicar des del punt de vista de l’Ajuntament, recordant en el cas d’ADISVA que l’Ajuntament havia complit i col·laborat en la fundació que era privada i assenyalant que al final invertirà un total de vora mig milió d’euros en el projecte. En el cas dels problemes derivats de l’accessibilitat, a més de recordar-se l’especial disposició de Tavernes ascendint per la falda de la muntanya, l’alcalde va indicar que era sensible en el tema i que els tècnics municipals també ho són, i les coses es fan en base a criteris tècnics.

A partir de la notícia de la Cotorra de la Vall.