L’acte institucional s’ha celebrat amb un saló de plenaris ple de veïns representants del sector cultural i associatiu de la ciutat, així com ex-alcaldes, cronistes oficials i fills predilectes de la ciutat.

L’alcalde Jordi Joan expressava que el 9 d’octubre es un motiu d’orgull pera tots els valencians i valencianes, que eixim al carrer per recordar que tenim un passat comú que ens uneix i que després de 30 anys d’autonomia som un poble en constant evolució, dins d’un marc constitucional i estatutari que ha fet possible el nostre model de convivència.

Jordi Joan recordava les dificultats que hem de superar i per les que lluitar, com un finançament just, o garantir la suficiència hídrica dels nostres camps, indústries i habitants; millors infraestructures que vertebren el territori; o aconseguir un model social sostenible que garantesca el benestar de forma global i reivindicava l’actuació des de l’interés general i no partidista.

L’alcalde apel·lava per la convivència a partir del nostre Estatut i conscients del que vam ser, som i volem ser, per bastir un projecte novedós de País Valencià de les pròximes dècades.

I ací considerava que dins del marc estatal, els valencians ens mereixem un tracte just per la nostra aportació col· lectiva com a poble, una reivindicació que qualificava de solidària i equitativa, que no es en cap manera egoista ni excloent.

Jordi Joan acabava recordant que volem un model valencià que siga referent a Europa des d’un valencianisme responsable i compromés, perquè un territori valencià responsable i compromés, millora els valencians, però també Espanya i Europa.
Bea20151009

Bea Ferreres, portaveu de Compromís, indicava que la referència del 9 d’octubre perdura a través del temps i hem de fer referències històriques, simplement, perquè la història ens determina i ens defineix molt més d´allò que podríem imaginar. I el 9 d’octubre recordava que suposa el naixement del nostre poble, i que no ha de ser un dia festiu, sinó reivindicatiu i en consonància amb els nostres furs exigir els nostres drets a més de reflexionar sobre què hem sigut, què som i què volem ser dient que, a Tavernes, Compromís ho vol fer amb responsabilitat, humilitat, esforç i generositat.

Ferreres recordava que estem en una societat més oberta i plural donat el canvi viscut al nostre País Valencià i que s’ha assumit la responsabilitat de reconduir aquesta societat valenciana cap a un espai lliure de corrupció, d´autoritarisme, de polítiques antisocials i d´agressions a la nostra llengua i a la nostra cultura.

I acabava dient que “Fem, anem fent i no deixem de fer, perquè com deia Joan Fuster: “O ara, o mai”.