L’Ajuntament va aprovar per unanimitat la moció presentada per Compromís, PSOE i EU, i prenent com a base la Llei de Memòria Històrica, va retre un homenatge a Vicente Gómez Marí, alcalde republicà de Tavernes, i un exemple a seguir en la defensa de la igualtat, la llibertat i la democràcia. Tots els partits finalment se van sumar a l’homenatge del plenari i també per unanimitat la corporació prenia l’acord de dedicar a la seua memòria el Passeig dels Sequers.L’alcalde Jordi Joan va glosar breument la vida de Vicente Gómez Marí, recordant que va ser alcalde elegit democràticament el 17/04/1931 i era alcalde també fins el 20/03/1939. Va ser condemnat a mort en un Procediment Sumaríssim d’Urgència (Consell de Guerra) i afusellat a Paterna on va ser enterrat a una fossa comú.

Les seues accions de govern les resumia Jordi Joan recordant que va donar prioritat a la política social, lluitant per la sanitat, contra l’analfabetisme, contra l’atur dels seus conciutadans. Així va crear un menjador de caritat, però sobre tot va crear escoles municipals i nacionals, comprant el terrenys on ara s’alça el CEIP Divina Aurora i va aprovar un pressupost extraordinari per a la construcció de forma urgent de l’antic grup escolar Magraner, ubicat en el canto carrer Sant Antoni cantó a Verge de Desemparats.

Altres fets va ser la creació de la biblioteca municipal o l’organització de colònies escolars per a xiquets i xiquetes pobres en la platja de Tavernes a l’estiu, o la potenciació de les classes d’adults per aprendre a llegir i escriure.

La lluita per la millora de la salut es va plasmar amb la beneficència municipal amb servei mèdic-farmacèutic gratuït i en una marcada política social-sanitària amb instal·lació d’un consultori antituberculós, un preventori per al tractament de malalties venèries, amb subministrament de medicaments gratuïts i una consulta gratuïta de malalties dels ulls, atesa per un especialista de València.

Va construir séquies per millorar l’agricultura i va defensar la transformació del ferrocarril de via ampla Carcaixent-Dénia per a solucionar el problema de l’exportació de taronges i altres productes agrícoles. Quant a edificis públics destaca la construcció del camp municipal d’esports i la compra de terrenys per al Mercat municipal però l’esclat de la guerra civil va truncar la construcció.

També va escometre l’enllumenat públic i urbanització del Prado de les Tomaques (actual Passeig del País Valencià), va concedir l’autorització per a construir la nova caserna de la guàrdia civil i va construir el safareig municipal.

Tots els documents de l’època i les actes municipals permeten afirmar que Vicente Gómez Marí va ser una bona persona, una persona d’honor, un ciutadà demòcrata, preocupat per millorar el seu poble i ajudar els veïns, sense distinció de color i pensament polític, i eixos trets de la seua personalitat van ser on tots els portaveus dels partits del consistori van coincidir en les intervencions.

El reconeixement, com es va dir arriba un poc tard, però com comentava l’exalcalde Eduardo Bononad, d’EU, no era per oblit de les forces progressistes perquè un intent de recobrar la seua memòria temps arrere del mateix Bononad recolzat com recordava per l’exregidor Josep Clar va resultar infructuós per l’informe legal que indicava que les lleis vigents en aquell temps ho feien impossible, una cosa que ha canviat amb la Llei de Memòria Històrica a través de la qual s’ha articulat aquest homenatge.

La seua néta, Carme Gómez, va agrair en nom de la família aquest reconeixement. Van ser moments tensos i emocionants, on més d’una llàgrima va banyar els ulls dels molts presents, molt d’ells familiars d’altres represaliats pel franquisme, i pels quals va tindre un record Carme Gómez indicant que segurament el seu avi no hauria volgut un homenatge per a ell, sinó que fora extensiu a totes les persones represaliades per causa de la guerra.

Podeu llegir la biografia d’aquest alcalde exemplar clicant aquest enllaç.

A partir de la informació de la Cotorra de la Vall,