Bon dia,
Sr. Alcalde, regidors, veïns i veïnes de Tavernes, valencians i valencianes.
Fa més de 700 anys (773) que Jaume I entrava amb les seues tropes a la ciutat de València, i….
Més de 700 anys després, aquells que ens sentim valencians i valencianes continuem celebrant el “Naixement del Poble Valencià“.
En aquells temps, l’any 1238, Jaume I:
  • Va aconseguir establir tota una sèrie de normes de convivència que regirien la societat valenciana.
  • Va establir l’ordenació del territori a la ciutat de València i posteriorment a l’Àntic Regne de València. Així mateix inicià el repartiment de les terres i otorgà les Cartes de Població.
  • Va fer el primer pas per a la diferenciació entre dret civil i dret penal, introduïnt a la societat de l’època la figura de jutges civils i criminals.
  • Va reunir per primera vegada les Corts Valencianes l’any 1261, sentant les bases de l’actual Generalitat.
Per tot això, podem dir que en aquests darrers anys, hem avançat moltíssim en aspectes tecnològics i molt poc en altres aspectes importants de la vida com ser i sentir-nos valencians.
Els pas del temps, l’avaricia, les guerres perdudes i l’ànsia de poder van fer que quasi 500 anys després la forma d’autogovern dels valencians implantada per Jaume I, fos substituïda per les lleis i el règim polític de castellà.
Aquest canvi entrà en la nostra societat amb tanta virulència que en poc de temps quedàrem en  la letàrgia, que no en l’oblit, els nostrs drets i sentiments com a valencians.
En nom del Bloc de Tavernes i en nom propi, vull fer un agraïment molt especial a tots aquells que amb esforç i sacrifici han lluitat i lluiten per la supervivència i continuïtat del poble valencià.
Un agraïment molt especial a mestres, professors i educadors que amb estima, dedicació i fent ús de la nostra llengua mare han sabut transmetre la millor de les herències a moltes generacions.
Perquè d’ells hem heretat l’estima per la nostra terra, per la nostra llengua i per la nostra cultura.
No hi ha res més bonic que sentir-se orgullós del que u és,  i nosaltres som i serem valencians i valencianes per molt anys.
Moltes gràcies.
Llum Sansaloni, portaveu del Bloc de Tavernes, 9 d’octubre de 2011.