El plenari amb els vots a favor del govern municipal de Compromís i en contra de la resta de partits (PP-PSOE i EU) ha aprovat el pressupost municipal per al 2016, amb un import equilibrat quan a ingressos i despeses de 14’8 milions d’euros.

Cal dir que és la primera vegada des de fa algunes dècades que un pressupost municipal s’aprova amb anterioritat al 31 de desembre, amb la qual cosa com destacava el regidor d’Hisenda, Perfecto Benavent, es podrà posar en vigor el pròxim dia 1 de gener.

Tant l’alcalde, Jordi Joan, com Perfecto Benavent, que van intervindre per explicar els detalls del pressupost van aprofitar les respectives intervencions per a felicitar i agrair el funcionariat implicat per la gran tasca realitzada i que havia permés presentar i aprovar en plenari el pressupost vora dos mesos abans de l’entrada en vigor.

Perfecto Benavent va destacar també que “un pressupost és una eina de treball, i com a tal i segons vagen sorgint les necessitats de l’Ajuntament, haurà de canviar al llarg de l’any que ve”.

De les explicacions donades, sabem que els ingressos s’han calculat tenint en compte les ordenances fiscals, l’estat d’execució del pressupost del 2015, la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2015 i el projecte de Pressupostos de l’Estat per a 2016, a més de la situació econòmica del municipi “ i com a resultat tenim un pressupost d’ingressos molt ajustat en la seua execució, com ja ve passant els últims exercicis” indicava l’alcalde Jordi Joan.

Evolució de l'IBI
Evolució de l’IBI

Ingressos

Jordi Joan va recordar que el govern de Compromís ha baixat l’IBI i està per davall de totes les previsions que hi havia en el 2012, quan s’aplicava l’aprovat pel PP amb augment cada anys sobre el 10% fins el 2016 i com a partir del 2013 queda estabilitzat. (vore quadre anterior)

No obstant, en el capítol d’ingressos l’IBI suposa la part grossa, la meitat del pressupost, encara que cal destacar la disminució de l’IBI urbana en més del 17 % respecte a allò que es va preveure en el Pla d’Ajust del 2012. Tal com hem informat moltes vegades ací en La Cotorra aquesta disminució es deu a la baixada un 20% dels valors cadastrals i la baixada del coeficient municipal del 0,48 al 0,45 %.

També l’any 2016 hi haurà una altra reducció també com a conseqüència de la requalificació dels sols urbanitzables de sectors sense activitat urbanística, que passen a ser rústics. Això suposa que l’Ajuntament deixarà d’ingressar sobre el mig milió d’euros.

També es va explicar que altra de les fonts d’ingressos importants seran la participació en els ingressos de l’Estat, amb previsió de vora 3’2 milions, encara que com va explicar l’alcalde també l’any que ve disminuirà en mes de 200.000 euros com a conseqüència de la reducció d’ingressos per IBI.

Perfecto Benavent, regidor d'Hisenda
Perfecto Benavent, regidor d’Hisenda

Despeses

En el capítol de despeses, es recullen els pagaments de les obligacions relatives al personal, seguretat social, assegurances, contractes, subministraments, serveis, despeses financeres i amortitzacions de préstecs i altres obligacions i despeses de funcionament de l’Ajuntament de Tavernes i els serveis públics prestats.

Així en personal hi ha una despesa de vora 7 milions, en béns i serveis de 4’4 milions i el capítol de transferències corrents és de 829.579,77. Indicar així mateix que en els capítols d’amortització de capital més interessos l’any 2016 pujarà a 1’5 milions i es dedicaran més de 800.000 euros a inversions que es finançaran amb recursos propis i sense acudir al deute.

Com a dades dins del pressupost cal dir que en serveis, entre altres partides i com a més importants, hi ha per a Serveis Socials 627.515 euros, per a salut 224.500,00, Cultura 285.000, esports 227.000, agricultura 59.000 i turisme 48.000.

En l’apartat d’inversions es preveu com a més importants la construcció de nínxols per 90.000 euros i pavimentació de vies públiques per valors de 377.083.

L'alcalde Jordi Joan
L’alcalde Jordi Joan

No és bona la situació

Jordi Joan va explicar que la situació no és bona i ho argumentava en base a les disposicions del govern central que obliga a pagar els bancs abans que dedicar diners a beneficiar els ciutadans, a una pèrdua d’autogovern municipal, a tindre els Ajuntament que assumir serveis que no són de competència pròpia dels ajuntaments i sobre tot a la insuficiència financera que el govern dóna als ajuntaments i que els impedeix exercir com voldrien les seues funcions.

L’alcalde va dir que el pressupost del 2016 “compleix totes les lleis que ha marcat Montoro entre elles les exigències d’estabilitat pressupostària, la regla de la despesa i de deute públic que marca el govern d’Espanya”.

Tota l’oposició va votar en contra

I la paradoxa de la nit sorgia quan a pesar de ser un pressupost que compleix totes i cadascuna de les normes emanades des del Ministeri d’Hisenda té l’informe en contra de la intervenció municipal perquè, com explicava Jordi Joan “l’Ajuntament presta els serveis socials, ajudes a educació, a la joventut i com que tot això no són competències nostres i no ho hauríem de fer, d’ací l’informe en contra”.

La situació en que es troben molts Ajuntaments, entre ells el de Tavernes, quan a plans d’estabilitat o el fet que han d’atendre serveis que no els correspon per millorar la qualitat de vida dels seus habitants, o que realment els pressupostos han de contemplar i complir totes les exigències que els indica el Ministeri d’Hisenda, moltes en contra dels propis Ajuntaments, feia que tant Compromís com EU convingueren a dir que realment “els pressupostos són de Montoro”, alhora que reclamaven més finançament per a les entitats locals.

Informació de La Cotorra de la Vall.