El govern municipal va explicar ahir a la ciutadania vallera l’estat econòmic financer de l’Ajuntament en un acte efectuat a la Casa de la Cultura. Tal com es va explicar, el nou govern va heretat del PP el passat mes de juny unes arques municipals en fallida econòmica després d’uns anys en el que sembla ser, com es va dir, que tot valia i les despeses del PP es feren sense cap tipus de control i previsió.
Les explicacions foren realitzades per l’alcalde Jordi Joan i el regidor delegat d’Hisenda, Víctor Borràs, recolzat per la presència a la taula de la resta de membres del govern. Unes explicacions que, en 2 hores i quart que duraren, no esmentaren cap partit ni criticaren ningú, malgrat la greu situació i simplement es limitaren a explicar la situació. Nosaltres anem a seguir l’exemple en aquesta notícia. A buen entendedor…
L’explicació venia a dir-nos que l’any passat, el 2010, es va redactar un pressupost completament irreal i damunt d’això, no va efectuar cap tipus de control estricte sobre les despeses, que se n’eixiren de mare respecte als ingressos aconseguits, superant-los en vora 4 milions d’euros.
Així sobre un pressupost del 2010 equilibrat en ingressos i despeses, com marca la llei, de 19.873.955 euros. Però la realitat era que al final d’any només s’ingressaven 16.950.371 euros encara que sí que es gastava tot el previst inicialment o siga, 2.441.455 eures per damunt dels ingressos, i damunt, altres 1.363.839 euros més sense cap previsió ni consignació. L’Ajuntament tancava l’any 2010 amb un deute de tresoreria de 3.805.295 euros. (Vore el quadre 1)
I s’iniciava l’any 2011 amb eixes dades totalment negatives, però sense la confecció d’un pressupost adequat a la situació real i….. prorrogaven el del 2010!!!! Vol dir això que començava l’any amb una previsió d’ingressos de nou irreal i que si no s’havien aconseguit en el 2010, difícil seria per tant en el 2011 en plena crisi.
I arribem al mes de juny amb el canvi de govern. Tal com explicaven Jordi Joan i Víctor Borrà, quan es fan càrrec del govern comproven que d’eixos 19.873.955 euros previstos per a gastar del pressupost, ja s’han gastat en 6 mesos el 90%: ja s’han gastat 17.886.560 euros i han deixat només per als altres 6 mesos 1.987.395 euros. També les factures sense consignació ni previsió pressupostària havien passat a ser 1.813.327 euros. Amb eixes dades a la mà, ja hi havia un deute de 2.195.278 euros. I encara faltaven 6 mesos de funcionament de l’Ajuntament. (Vore el quadre 2)
Damunt, segons es deia ahir, hi havia un total de 2.453 factures pendents a pagar, entre dins i fora de pressupostos, per valor de 6.633.646’91 euros.
En eixes circumstàncies, el govern municipal explicava que ha iniciat una política dràstica d’eliminació de despeses innecessàries que confia rebaixen prou el dèficit de tresoreria, cosa que se sabra en acabar l’any i es faça la liquidació del 2011.
El govern municipal va informar que Tavernes té un deute amb els bancs i entitats financeres de 15.192.593’53 euros. Això representa una ràtio de deute de vora el 110 %, molt superior al màxim legal del 75%, amb la qual cosa l’Ajuntament de Tavernes i el nou govern municipal no tenen possibilitat de demanar cap prèstec que els ajude a fer front als problemes econòmics heretats de les legislatures passades. (Vore quadre 3)
El govern municipal va explicar també com entre els anys 2006 i el 2009 s’havien rebut anticipats la quantitat de 3 milions d’euros del cànon que paga l’empresa que gestiona l’aigua potable. Això significava que fins el 2026 cap corporació municipal cobrarà eixe canon, cosa que en saber-se alçava un murmuri en la sala. L’alcalde explicava com eixos diners, que s’havien d’haver dedicat a millorar la xarxa i infraestructures del servei, s’havien dedicat a pagar despesa correnta.
Jordi Joan indicava que les conseqüències d’eixa gestió farà que la present legislatura no veja grans inversions i tot l’esforç del govern es dedicarà majorment a solucionar el problema econòmic, pagar a proveïdors majorment empreses de Tavernes.
El govern municipal va plantejar com a solució de la crisi econòmica municipal reduir les despeses amb una completa optimització dels recursos humans i materials, la redacció d’un Pla de Sanejament, la priorització dels pagaments als proveïdors i invertir únicament en allò que siga estrictament necessari, centralitzar totes les compres per aconseguir millors preus i amortitzar prèstecs.
Informació obtinguda del diari electrònic La Cotorra de la Vall. Amb permís