En el plenari de juliol, celebrat l’1 de juliol, s’aprovà una moció instant el Ple de les Corts a crear una nova comissió d’investigació sobre l’accident del metro ocorregut a València el 3 de juliol de 2006, després de tots els elements nous i informes que han anat sorgint aquests 7 anys, per tal de depurar la responsabilitat política que no prescriu, com recordava en la lectura del text Carmen Canet.
El text recordava com el 3 de juliol de 2006 – demà fa 7 anys- es va produir a València l’accident de metro més greu ocorregut a Espanya i que es va saldar amb la vida de 43 persones i 47 ferits, sense comptar els danys psicològics als centenars de viatgers.
Com es recordava, arran de l’accident, es va crear una comissió d’investigació parlamentària que va desenvolupar el seu treball en tan sols cinc dies i encara avui es qüestionen els resultats i conclusions, i més en saber que totes les persones que hi van comparèixer foren alliçonades per l’ empresa de comunicació H.M. Sanchis, segons un guió prèviament escrit i pactat amb els directius de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana.
Els grups firmants de la moció consideraven que els familiars de les víctimes ni han tingut investigació, ni procés judicial, ni coneixen la veritat i han vist com una de les pitjors tragèdies en el territori valencià cau en l’oblit i provoca així un doble dolor.
PSOE i Compromís-Bloc demanen una nova investigació i més després que s’han conegut nous elements, circumstàncies i informes desconeguts en el seu dia i que consideraven han de ser valorats, fent cas a l’Associació de les Víctimes de l’Accident del Metro en l’exigència d’una nova investigació.
En la votació de la moció conjunta del PSOE i Compromís-Bloc es va produir el primer desencontre dins del bipartit PPK. La regidora expulsada d’EU, Karina Vercher, s’adheria a la moció del govern municipal i la votava a favor després que s’afegira una demanda a l’Estat de més inversions en els ferrocarrils valencians.
A partir de la Cotorra de la Vall