Jordi Joan explica en esta entrevista les raons que li han dut a trencar definitivament amb el PSPV-PSOE. També fa un breu balanç de la legislatura, a la qual li resten sis mesos per a les pròximes eleccions. De 31 anys, Joan és doctor en Matemàtiques i professor en excedència a la Universitat de València. La crisi de Govern ha coincidit amb l’anunci que es presentarà a les primàries obertes de Compromís per a entrar en la llista electoral a Les Corts al 2015. Joan vol donar així el salt a la política autonòmica, tot i que també aspira a revalidar l’Alcaldia de Tavernes.
Jordi Joan: ‘Des de les eleccions europees, Víctor Borràs feia oposició dins del Govern’
Hi hagué alguna ‘mà negra’ per a promoure aquell intent de moció de censura de maig de 2013?
–No hi ha dubte que sí; la del portaveu del PP, Manolo Vidal, i de tots els seus regidors que el van recolzar, que es van aprofitar d’una persona sense ideologia ni criteri com és Karina Vercher per a intentar fer una moció que després va ser declarada il·legal pels tribunals. El PP volia accedir al Govern de Tavernes a tota costa, malgrat que en els darreres legislatures havien enfonsat l’Ajuntament. I respecte a Karina Vercher, trobe que passarà a la història de Tavernes per representar la part més fosca de la política, i em referisc al transfuguisme.
Com ha afectat el vot coincident als plenaris del PP i Karina Vercher en la gestió municipal?
–Conforme està la Llei de Règim de Bases Locals, la majoria de competències les tenen l’alcalde i els regidors que ell delegue. És cert que Karina Vercher i el PP han pogut bloquejar al plenari tot allò que han volgut en qualsevol moment, sobretot temes econòmics. Encara que he de reconéixer una cosa; sí que hem pogut aribar a un acord en la rebaixa de l’IBI, perquè els ciutadans poderen notar un alleugament en les seues butxaques sense ofegar les arques municipals. Ara bé, la part negativa és que van bloquejar els pressupostos, primer els de 2013, i ara els de 2015 en companyia del PSPV-PSOE. També han paralitzat moltes modificacions de crèdit, com la de juny passat, on es contemplava una ajuda a l’associació Adisva per a acabar el centre ocupacional i pintar els passos de vianants. Així és que, a dia de hui, el taller d’Adisva està per acabar, i els passos de vianants estan per pintar.
Com es va trobar, a grans trets, l’Ajuntament de Tavernes l’any 2011?
–Ens vam trobar amb un gran deute financer, amb morositat als proveïdors, i problemes com les concessions del pàrquing i la piscina coberta, amb els quals hem hagut de negociar. També problemes urbanístics, fins i tot estava obert en Conselleria l’expedient dels PAI de Bancaixa, que vam arxivar. Tres anys després, hem posat ordre: hem passat d’un dèficit de 4,5 milions d’euros a un superàvit d’1,2 milions; d’un deute de 18 milions a 13,9 milions, i hem promogut polítiques d’ocupació i xicotetes obres que milloren la qualitat de vida de les persones, com la reforma de la Replaceta del Tio Julio o la plaça Lepant. I ho hem fet amb honradesa, transparència i amb molta participació del veïnat, consultant les actuacions en els barris. I trobe que això ho ha agraït molt la societat de la Vall.
Com evalua l’oposició que ha fet el PP?
–La del PP ha sigut una oposició de ‘pandereta’, basada més en la crítica que la proposta. Però moltes de les seues reivindicacions les hem fetes: canviar el reglament de cronista oficial, eliminar el gabinet de premsa, la revisió dels valors cadastrals, o que els joves de Tavernes tinguen descomptes al Festivern, per exemple.
L’oposició li acusa d’autoritarisme i de prepotència…
–Mire, quan s’arriba a la desqualificació i als insults personals és perquè hi ha pocs arguments contundents. Xafe molt el carrer com a alcalde i la gent coneix massa bé el meu caràcter. Per molt que repetisquen eixa mentida d’alcalde-dictador, no la convertiran en realitat. Tavernes és un poble de 18.000 habitants, i la gent coneix perfectament la meua manera de ser. Jo no he fet res que no li corresponga, per llei, fer a un alcalde.
Víctor Borràs diu que els regidors socialistes han gestionat millor, especialment en qüestions econòmiques, i que vosté ha ‘capitalitzat’ eixa faena…
–La ciutadania té clar qui està prenent la iniciativa política en els temes importants, qui està resolent els problemes quotidians. I en això em quede, i no dic res més. A partir d’ara prorrogarem els pressupostos i arribarem a acords sobre les modificacions.
¿Quan comencen a tensar-se les relacions amb Borràs i els socialistes?
–La tensió vé des de les eleccions europees, al maig. En el moment en què Compromís es converteix en primera força política a Tavernes, per davant de PP i PSOE, els socialistes es desmarquen del Govern i passen a actuar com a oposició dins del Govern. Els socialistes han arribat a demanar la meua dimissió, cosa que no han fet ni el PP ni Karina Vercher.
¿És conscient que el PPCV farà llenya de l’arbre caigut amb el trencament d’este pacte?
–Trobe que s’està donant una situació generalitzada. Oliva, Tavernes, Corbera, Vilallonga, Burjassot, Alcoi… Són municipis on els pactes amb el PSOE no han acabat bé. Però davant d’esta situació jo vull que quede molt clara una cosa: a la Generalitat, el nostre compromís pel canvi és absolut. Si de nosaltres depén, el PP no governarà la Generalitat en 2015. Ara bé, s’haurà de vore com s’enfoca eixa canvi a Les Corts, perquè podem entrar en el Consell, o fer fer pactes concrets. Però Compromís no ha vingut ací a regalar els seus diputats al PSPV-PSOE, perquè mire, el Partit Socialista està controlat per gandians com Boix i Orengo, i ja sabem quina gestió ruïnosa van fer a l’Ajuntament de Gandia. Més que pactar un Govern anem a pactar un programa. No actuarem com si estiguérem repartint un pastís.
¿Vosté de què seria més partidari?
–De pactes puntuals.
Ha anunciat que optarà a les primàries de Compromís…
–Sí. Em presente amb les ganes d’aportar a Compromís els valors del municipalisme, el bon govern i el que he aprés en estos anys en l’Ajuntament de Tavernes. També és una aposta pel valencianisme polític, que no és sols parlar de cultura, llengua i banderes, sinó tindre un posicionament clar en qüestions com l’economia, l’urbanisme, indústria, el benestar social…
¿Estaria d’acord amb integrar a Podem en Compromís o arribar algun pacte amb ells?
–No sóc partidari d’integrar a Podem, perquè no sabem qui està darrere en els col·lectius locals. És un partit que juga a l’ambiguitat; no sabem què opina, per exemple, del finançament autonòmic o de les balances fiscals. Podem segueix els dictats de Madrid i de Pablo Iglesias, encara que coincidim en alguns aspectes, com el caràcter assembleari, on el Bloc ha sigut pioner.