Compromís presenta al.legacions per millorar el projecte del Ministeri contra el problema de la regressió de les nostres platges. Este projecte que defensa el PSOE no ataca les causes principals de la regressió.
Ací teniu la nostra exposició:

El col·lectiu local de Compromís per Tavernes de la Valldigna, una vegada analitzat el projecte de regeneració de la platja del Brosquil sud i la Goleta de Tavernes i el seu estudi d’impacte ambiental, ha decidit elaborar i presentar un escrit d’al·legacions per tal que la Direcció General de la Costa i el Mar, com a entitat promotora, millore el projecte que ha sotmès a exposició pública.

El col·lectiu local de Compromís per Tavernes de la Valldigna, en defensa dels interessos generals dels veïns i veïnes de Tavernes, ha elaborat i presentat un document d’al·legacions al projecte de regeneració de les platges del Brosquil sud i Goleta de Tavernes, elaborat pel Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic del Govern d’Espanya.

L’objectiu no és altre que fer propostes de millora al ja esmentat projecte, el qual es troba actualment en exposició pública, segons l’anunci publicat per la Demarcació de Costes de València del passat 19 de juny del 2023.

En el document d’esmenes, Compromís per Tavernes considera que hi han seriosos dubtes que l’alternativa escollida pel Ministeri siga la més efectiva per tal de resoldre definitivament els problemes de regressió i transgressió que pateix des de fa dècades la platja de la Goleta i la resta de platges de Tavernes. Més quan el mateix Ministeri valora i dóna una major puntuació pel que fa als criteris d’abast de la recuperació i grau d’efectivitat de la solució aportada a una alternativa diferent a l’escollida.

Un altre punt de les al·legacions demana que s’estudie i es proposen actuacions en el conjunt de la unitat fisiogràfica o morfodinàmica del sistema de la costa, en concret i tal i com exposa l’estudi del CEDEX de l’any 2015 en el sub tram 3 “Gola de l’Estany – Port de Gandia, doncs el mateix Ministeri afirma en els documents del projecte que l’alternativa triada “Es la que más afecta a las playas del sur de la actuación, favorece las playas del norte, no evita la erosión de la parte norte del tramo de estudio, no estabiliza el sistema en la parte central, no protege las zonas críticas de los temporales...”

El projecte no “ataca” les causes principals del problema que és la falta d’aportació d’àrids a les plat-ges a causa de les infraestructures rígides creades més al nord. El Mateix Ministeri reconeix que: “La construcción en los años 50 y posterior ampliación en los años 80 de los espigones de encauzamiento de la desembocadura del Júcar, que generó una interrupción de la dinámica litoral provocando un déficit sedimentario en las playas situadas al sur, dando como resultado una onda erosiva sedimentaria que se ha ido propagando hacia el sur, llegando a alcanzar la playa de la Goleta”.

És per això que es proposa establir un sistema de transvasament dels materials retinguts per la desembocadura del Xúquer per tal que es restituisca el fluxe natural i es reequilibre el sistema.

Un altre dels punts cabdals de l’escrit d’al·legacions és la provisionalitat del projecte i la incertesa que genera la seua execució donat que l’aportació d’àrids depèn de l’obtenció de la Declaració d’Impacte Ambiental favorable del projecte de dragat del jaciment ubicat en el fons marí a uns 12 km aproximats front la costa de Cullera. Compromís proposa s’estudie i es propose alhora una alternativa com a font d’obtenció i aportació d’arena donat que si no s’obtinguera dita Declaració d’Impacte Ambiental favorable a l’extracció d’arena del fons del mar, el projecte seria inexecutable.

Per últim s’al·lega també en la quantitat d’arena prevista a aportar de l’alternativa triada pel Ministeri, que suposa una reducció de quasi un 50% de l’arena necessària segons l’estudi del propi Ministeri, així com que s’estudie la possible afecció al llac de la Goleta i que el Ministeri incorpore al projecte l’execució de passarel·les per sobre de les dunes al llarg de tota la platja de la Goleta per tal d’evitar que el trànsit de les persones ocasionen danys a aquestes.

Compromís per Tavernes seguirà reclamant una solució definitiva per a les platges de Tavernes i treballarà sense descans per aconseguir que els projectes que proposa el Ministeri siguen els millors i s’executen quan abans, en benefici de tota la ciutadania de Tavernes, dels visitants, del turisme, el comerç i la sostenibilitat de les nostres platges.