És la principal conclusió de la roda de premsa oferida avjui per l’alcalde, Jordi Juan, de Bloc-Compromís, a més de la confirmació dels problemes econòmics de l’empresa constructora. Les dificultats econòmiques que arrossega l’empresa constructora-concessionària, la UTE Metroval Aqua SL (formada per Gente Urbana SL +Maderpark 2000 SL+Metroval SL), són la causa d’un endarreriment que no té dia marcat d’acabament. Cal dir que l’ajuntament de Tavernes ha complit amb les obligacions  de pagament en la part de l’obra que li correspon.

L’alcalde de Tavernes, Jordi Juan, acompanyat del regidor d’Esport, Josep Llacer, i la interventora de l’ajuntament han explicat en roda de premsa l’estat d’execució en què es troba aquesta instal·lació esportiva, així com els problemes econòmics que cal superar.

La intervenció de l’alcalde s’iniciava fent un recorregut per la història de tot el projecte, la redacció i la licitació, així com les circumstàncies de la concessió. Ha recordat que el seu partit, el Bloc , no va aprovar l’adjudicació perquè els estudis financers de la UTE eren inexistents i, fins i tot, l’estudi-informe de la intervenció va ser negatiu, amb el seu estudi economico-financer valorat amb un 0 (zero).

Jordi Juan ha donat a conéixer que el deute amb proveïdors que té la concessionària està més enllà dels 1’3 milions d’euros, que sumats a més de 300.000 euros que queda d’equipament, faria un total sobre 1’7 milions d’euros els que té pendent de pagar la UTE. En favor de la UTE, el fet que Hisenda els deu uns 700.000 euros, però així i tot la quantitat a la que ha de fer front seria sobre 1 milió d’euros, una xifra que sembla no pot assumir la concessionària.

L’alcalde va informar igualment que l’ajuntament a complit pràcticament en totes les seues obligacions, la cessió del terreny i aportació de quasi 1’4 milions d’euros, i actualment només li quedava a pagar uns 14.000 euros, i si no els ha fet efectiu és perquè estan dins de liquidacions d’obra o presentades encara.

Els proveïdors de l’empresa, davant la falta de pagament de la UTE, o no acaben la seua part d’obra o no presenten les certificacions necessàries per poder tramitar l’obertura. Per tant, l’alcalde confirmava que a hores d’ara es desconeix quan s’acabarà totalment i es procedirà a l’obertura.

Las roda de premsa  ha estat seguida per bastants veïns de la ciutat. Alguns fins i tot han preguntat a l’alcalde si l’ajuntament no podria fer front a eixos diners que deu  l’empesa i que després aquesta li’ls tornara. Jordi Juan ha  assenyalat la predisposició total de l’ajuntament a posar en funcionament la piscina només es puga, però ha vingut a dir que l’ajuntament està també lligada de mans perquè la situació econòmica és molt greu, no es disposen d’eixos diners de cap manera i  l’endeutament actual és del ordre del 115%.

Breu història de l’obra
El ple del 12 de juny del 2006 va aprovar l’estudi de viabilitat per a la construcció i explotació de la piscina coberta. Un estudi que es va aprovar amb critiques del Bloc i PSOE per la falta d’informació .

El 5 de novembre del 2007, el ple aprova l’expedient de contractació de la construcció i explotació, que en abril del 2008 s’adjudica a la UTE Metroval Acqua SL. Les empreses que integren la UTE no tenien cap experiència en la construcció i explotació de piscines cobertes.

La intervenció fa una valoració negativa de l’oferta econòmica i del estudi econòmico-financer de la UTE, que assoleix una puntuació de 4’04 sobre el màxim de 33 possible. Es dona la circumstància que hi havia una altra oferta (de la UTE Fomento de Construcciones y Contratas + Aqualia Gestión Integral del Agua SA) que va assolir 27 punts d’un màxim de 33.

El pressupost de l’obra era de 2.650.000 euros, dels quals l’ajuntament n’ha d’aportar 1.385.00 més els terrenys. El termini d’execució s’havia marcat en 14 mesos però l’empresa dins de les millores va reduir el termini a 12 mesos.

Les obres s’iniciaven el 20 de novembre del 2008, pero en novembre del 2009 sol·licita ajornar en 6 mesos el termini perquè les obres havien patit endarreriment per les pluges. El 21 de març d’enguany, després de diversos canvis en la data d’acabament, l’empresa dóna el projecte final amb diversos canvis en les intal·lacions, vestidors i materials, i l’obra entra en una fase quasi nul·la d’execució.

Tot apunta a que s’han d’acabar les escomeses de subministrament, marquesina de l’entrada, diverses zones d’aillament tèrmic, dotar part del mobiliari i fer les instal·lacions d’accés i control.

El dia 20 de novembre, dia de les pròximes eleccions generals, farà 3 anys (36 mesos) d’una obra que havia d’estar acabada en 12.