PROPOSICIÓ QUE ELS ELS GRUPS MUNICIPALS BLOC I SOCIALISTA   PRESENTEN  AL PLE DE L’AJUNTAMENT DE TAVERNES DE VALLDIGNA, sobre l’impagament de les prestacions derivades de la Llei 39/2006 de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de Dependència.

Llum Sansaloni Arlandis portaveu del Grup Municipal Bloc de l’Ajuntament de Tavernes de Valldigna i Carmen Canet Mollà portaveu del Grup Municipal Socialista de l’Ajuntament de Tavernes de Valldigna compareixen i presenten a consideració del Ple per al seu debat i  aprovació la següent proposició

EXPOSICIÓ  DE MOTIUS

La Llei 39/2006 de 14 de desembre de Promoció de l’autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de Dependència, suposa un dels avanços més importants en protecció social a Espanya als darrers 30 anys, generant drets subjectius, dels quals s’han beneficiat al voltant d’un milió de persones a tot l’Estat espanyol.

Després de sis anys d’entrada en vigor de la llei, el Sistema d’Atenció a la Dependència lluny d’haver-se consolidat, està patint un procés d’involució que amenaça amb la desaparició de les expectatives que s’havien generat des de la seua aprovació respecte a l’atenció a les persones en situació de dependència i a la creació de llocs de treball.
Aquest sistema està sent desmantellat a colp de noves regulacions legislatives generant inseguretat en les persones, en les institucions i també a  les empreses del sector de la Discapacitat i Dependència.

Al capdavall, una derogació encoberta de la llei, que reduirà el Sistema a la mínima expressió, reduint  costos i anul·lant aquest impuls de modernització de l’Estat respecte als beneficis de la protecció social i qualitat de vida de les persones en situació de dependència i les seues famílies.

A Tavernes de la Valldigna com a la resta del nostre territori autonòmic, les persones en situació de dependència es veuen greument afectades per l’impagament de la Generalitat Valenciana de les mensualitats corresponents a les prestacions que tenen reconegudes i que sumen ja tres mensualitats. Aquesta eventualitat exposa a les persones dependents  i a les seues famílies, especialment a les de rendes més baixes, a una situació de vulnerabilitat i de risc social.

Cal assenyalar que les persones dependents beneficiàries de les prestacions econòmiques al cuidador familiar, que afecten a més de 120 famílies de Tavernes, ja han patit les conseqüències de l’aplicació  del REIAL DECRET-LLEI 20/2012 de 13 de juliol de mesures per a garantir  l’estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat, que introdueix modificacions en la llei  en detriment del drets adquirits en els aspectes següents :
Els beneficiaris de la prestació  econòmica al cuidador familiar se’ls redueix  al voltant d’un 15 % el seu import. A més a més, les persones cuidadores, en la seua majoria dones, perden a partir del 31 d’agost de 2012  les aportacions de l’Estat al Conveni Especial de cuidadors no professionals de la Seguretat Social. Les cotitzacions són voluntàries i a càrrec exclusivament del cuidador.

Respecte a les persones beneficiàries de la prestació econòmica  vinculada al Servei també es troben en una situació complicada. Molts dependents que han contractat un Servei d’atenció domiciliària, davant l’aprovació del seu Programa Individualitzat d’Atenció per Resolució de la Direcció General de Persones amb Discapacitat i Dependència, on s’especifica clarament la quantia de la seu ajuda, no obtenen  cap ingrés de la Generalitat durant  un llarg temps. Això suposa el pagament anticipat del Servei per part del dependent, tot i que acredita documentalment davant la Generalitat aquestes despeses. La conseqüència més immediata és deixar fora del Sistema a les persones amb menys recursos, i denota la  de sensibilitat en l’ atenció a les problemàtiques dels dependents per part de la Generalitat Valenciana.

Per la seua part, l’Associació d’Empreses Concertades d’Accessibilitat Social ha manifestat davant d’aquest Ajuntament mitjançant escrit de data 21 de novembre . la greu situació econòmica en què es troben les Residències Concertades d’Accessibilitat Social, com a conseqüència dels impagaments de la Generalitat Valenciana que els adeuda factures corresponents als serveis prestats  als residents des de el mes de gener de 2012. Els impagaments de la Generalitat sumats a la impossibilitat d’obtindre finançament adicional per part de les empreses afectades al mercat bancari genera una situació d’impagament de les nòmines dels treballadors.

Per tot això,  este Ple acorda:

Primer.- Mostrar la nostra preocupació per la situació de precarietat en que es troben  les persones dependents, les seues famílies i els treballadors i empreses del sector de Discapacitats i Dependència.

Segon.- Exigir a la Generalitat Valenciana que s’habiliten els crèdits necessaris, siguen de la Tresoreria de la Generalitat o del Fons de Liquiditat Autonòmica, per al pagament immediat dels deutes pendents per part de la Conselleria de Benestar Social.

Tercer.- Que qualsevol mesura de modificació de la llei 39/2006 de 14 de desembre de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a persones en situació de Dependència que afecte als seus fonaments, es faça mitjançant  la tramitació, debat i aprovació del Parlament, sense utilitzar la via del Decret i que es modifique  amb un nivell de consens  similar al de la seua aprovació.

En Tavernes de Valldigna a 28 de novembre de 2012.