MANIFEST DEL 9 D’OCTUBRE

Un any més ens trobem per commemorar la data en què naixem com a poble, i per això, quan tants són els greuges que patim en la nostra dignitat com a persones i com a valencians i valencianes, el 9 d’octubre ha de ser una data de reafirmació dels nostres drets i de les nostres senyes d’identitat que conformen la dignitat del nostre poble i del que hauria de ser el nostre autogovern. Són unes senyes d’identitat i uns drets que cal sempre tindre’ls presents, no només quan s’acosta el 9 d’octubre.

Els valencians i valencianes tenim  dret  a  obtindre  les  respostes  que  demanem,  les  solucions  que  necessitem  com  a societat i com a poble, hem de ser políticament i socialment exigents. Per necessitat i per dignitat.

Volem un govern a la Generalitat que parle la llengua dels valencians, que no tinga menyspreu i vergonya de la nostra cultura i de la nostra història. La dignitat és també cuidar el valencià, promoure’n l’ús social, respectar la legalitat avalada en vàries desenes de sentències del Tribunal Superior de Justícia a València i a Madrid, valorar el nostre teatre i la nostra música, no censurar ni prohibir televisions en la nostra llengua ni escultures d’artistes valencians, apostar per uns mitjans públics valencians i per l’ensenyament en la nostra llengua, demanar el requisit lingüístic en la funció pública.

Quan el president de la Generalitat es doblega davant de la Hisenda de l’Estat i admet un mal finançament que ens deixa per davall de la mitjana del que reben per habitant la major part de les autonomies, reclamar els 13.000 milions del deute històric i un finançament i unes inversions justos que ens permeten una real autonomia financera i tenir la clau de la nostra Hisenda valenciana, de la nostra economia i dels nostres impostos és dignitat.

El finançament que ens mereixem donarà un horitzó de vida digna per a les persones del nostre poble: sobretot en educació, sanitat i benestar social. No podrem assolir mai l’estat del benestar sense el finançament que ens mereixem.

Cal que reivindiquem l’aigua del Xúquer, que no es privatitze el nostre litoral, que no es degraden els nostres boscos, marjals i el camp, i ens hem de plantar davant l’amenaça d’incineradores de residus que contaminaran la nostra atmosfera mentre ens manté en el perill radioactiu de la central nuclear de Cofrents, o ara fa uns dies amb els terratrèmols a la costa pel dipòsit Castor. Reivindicar un Poble Valencià més net i més verd és dignitat.

Quan no  es  donen  respostes  a  les  demandes  socials i  els retalls  dia  a dia  dels  serveis educatius  i  sanitaris ens deixen a la cua de l’Estat,  quan  es neguen  les  línies  en  valencià,  quan es  rebutgen ajudes necessàries a les persones amb diversitat funcional i a les persones majors, el Poble Valencià necessita dignitat.

Per dignitat, exigim un model de benestar que assegure la dignitat de tota la ciutadania, marcant com a objectiu la reducció de les desigualtats socioeconòmiques que els darrers anys no han fet sinó incrementar-se. La cohesió social és el bé més preuat d’una societat, i l’atur, les retallades en sanitat i educació i la desprotecció dels més febles amenacen la societat valenciana en el seu present i sobretot en el seu futur.

Per dignitat, i per supervivència, ens cal recuperar l’orgull de ser valencians i valencianes, un orgull que no es fonamenta en l’autocomplaença sinó en creure en nosaltres mateixos i saber que, quan deixem d’ofrenar no se sap què i ens cuidem nosaltres i els nostres conciutadans, el futur serà nostre.

Per dignitat i perquè es just, reclamem per a Tavernes el projecte del Vaca que ens nega el Govern d’Espanya a Madrid any darrere any i fa que des de el 1996 tinguem el ai al cor cada volta que s’anuncia alguna gota freda i després de tantes promeses, li exigim també les autoritzacions que permeten iniciar el col·lector de la platja.

Per dignitat i perquè Tavernes s’ho mereix, reclamem a la Generalitat atenció a projectes com el desviament de la carretera que elimine els 16.000 vehicles diaris que travessen el nostre poble, un nova depuradora d’aigua que permeta desenvolupar els sectors de la platja.

Per dignitat volem respostes i soluciones als problemes de les nostres platges en regressió i el compliment de promeses que any rere anys s’obliden mentre la mar s’emporta l’arena i fa perillar la seguretat d’una part de la urbanització costera, mentre la Generalitat mira cap a un altre costat.

Per dignitat i perquè els recursos de la Generalitat han de ser per als pobles, per als seus ciutadans com els de Tavernes, exigim que s’aturen tants i tants casos de corrupció, tants balafiaments de recursos públics i que tornen al poble. Per dignitat, la corrupció ha d’estar fora de les institucions. Principalment de les Corts Valencianes.

Però arrribats ací hem de dir que tots els polítics no són iguals. Hi ha molta gent en la classe política que es digna i treballa pels interessos del seu poble. No podem posar tots els polítics en el mateix pot. Tots no són igual.

Ho demanem ara i ací, pel país que forma la gent i el territori, l’aire i el mar, la llengua i la cultura, la història i les lluites per la justícia i per la solidaritat, per la nostra dignitat com a persones i com a poble.

Que el 9 d’octubre servisca per a unir.
Visca tot allò que volem signifique el 9 d’octubre, fora de folklorismes i celebracions buides. Visca la dignitat del poble valencià. Visca el poble valencià, visca el 9 d’octubre i  visca Tavernes.