Una sentència del Tribunal Suprem (TS) de Madrid ratifica la sentència del Tribunal Superior de Justicia (TSJ) valencià i determina que l’Ajuntament de Tavernes, governat aleshores pel PP, va permetre urbanitzar el Vergeret sense tindre el permís de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX). El TSJ va ordenar la paralització de tota obra en la zona y la retirada de les vivendes construïdes en la zona de policia del riu Vaca.
La sentència s’ha sabut ara, però es va fallar fa alguns mesos, i segons tots els indicis no s’havia donat a conéixer per evitar la consegüent alarma social i també perquè des del primer moment el govern municipal de Jordi Joan va iniciar tot un seguit de reunions amb la Confederació Hidrogràfica del Xuquer per buscar una solució consensuada al problema del vergeret i donar la màxima tranquil·litat als veïns i llevar-los preocupacions. La solució, que ja s’ha trobat i consensuat, l’expliquem a continuació.
300.000 euros pagats per l’Ajuntament per a una solució quasi immediata
El mateix alcalde, Jordi Joan, i els tècnics municipals, de manera discreta i constant han estat els darrers mesos acudint a València estudiant i consensuant amb els tècnics de la CHX una solució al problema d’inundabilitat de la zona. Les negociacions han aconseguit una solució de compromís entre les parts i passen per convertir una zona inundable en zona no inundable mitjançant un conjunt d’actuacions en la marge esquerra del riu en el sentit de la seua desembocadura.
Per tant, cal llançar un missatge de tranquil·litat als veïns de la zona i a tot el poble ja que en cap moment va haver una demolició de les construccions. De fet, la CHX ha confirmat a l’Ajuntament que no demanarà l’execució de la sentència gràcies a aquest projecte impulsat pel govern de Jordi Joan.
Un projecte per evitar situacions com la de la nit del 19 d’octubre 2007
El projecte suposa una inversió de 300.000 euros i està actualment en fase de redacció però en un estat molt avançat. Contempla elevar el mur de defensa del riu Vaca fins a una alçada d’un metre seixanta (1’60 m) entre el pont i l’encreuament del riu amb el camí Vell de Gandia, una alçada que segons han indicat els tècnics de la CHX en base als estudis que tenen i després de moltes simulacions d’ordinador, convertirà la zona del Vergeret en “zona no inundable”.
La inversió de 300.000 euros serà finançada des de les arques municipals, una decisió que pensem completament encertada i que torna la tranquil.litat als veïns de la zona en saber que la sentència judicial no s’executarà ni afectarà els seus habitatges.
La decisió presa pel govern de Jordi Joan en la pràctica significa que una vegada més, aquest govern ha de solucionar problemes derivades de males pràctiques del govern anterior del PP. La idea actual és acabar la redacció del projecte i licitar-lo i començar l’execució dins encara de la present legislatura.
El “menut” ha de solucionar les coses que no fan “els grans”.
Davant l’anunci d’aquest projecte, no ens podem estar de criticar la situació derivada de la desídia i el gens d’interés del PP, tant a nivell estatal com autonòmic i local, aquest darrer per no pressionar prou on toca. No hi hagut els darrers anys, ni sembla ser que hi ha, voluntat política precisament en el partit que va ser l’autor del problema.
Així hem vist com els pressupostos de l’Estat dels anys 2012, 2013 i 2014 no contemplen aquesta obra, declarada en el seu dia com urgent i prioritària, i fins i tot el PP i els seus diputats votaren en contra del projecte del riu Vaca dins de les esmenes presentades els tres darrers anys per Compromís.
L’alcalde Jordi Joan s’ha reunit moltes vegades amb la CHX els darrers mesos fins arribar a una solució de consens.
És senzillament vergonyós que “el menut” (l’Ajuntament), que és qui menys recursos i possibilitats té, haja de tapar els forats dels “grans” (l’Estat i el Ministeri de Medi Ambient), d’aquells que tenen tots els mitjans, tots els recursos i la possibilitat de decidir políticament, però que no fan res.
És vergonyós vore com el projecte del riu Vaca, que es va publicar en el BOE com a projecte del Govern d’Espanya prioritari i urgent fa anys per evitar els problemes del riu Vaca, continua paralitzat i sense executar pel govern del PP a pesar que, com tot el món sap, està redactat, aprovat i es va paralitzar en fase d’adjudicació només entrar el govern de Rajoy.
Un poc d’història
El TSJ va anul·lar la urbanització del Vergeret i va ordenar la paralització de les obres en la zona, i també la “retirada” (un eufemisme per demolició) de tots els habitatges construïts.
La sentència del TSJ, ratificada pel TS de Madrid, es va donar per haver construït la urbanització en la zona de policia del riu Vaca, o siga, el PP va autoritzar una part del projecte del Vergeret sobre sòl inundable, i sense fer cas a la CHX que li va requerir l’anul·lació del pla urbanitzador i més tard li va demanar la paralització de les obres.
El fet que el riu Vaca es desborde amb facilitat per la zona no va impedir al govern del PP d’aquells anys (2000 i 2001) aprovar el projecte. Les obres es van iniciar en el 2002 i un any després la CHJ va denegar l’autorització per a les obres amb l’argument que eren en zona inundable i de protecció de riu Vaca.
L’ajuntament governat pel PP va presentar un recurs judicial, que després d’un llarg procés ha arribat fins al Tribunal Suprem (TS) de Madrid, que ratifica la sentència del TSJ i li reconeix a la CHX competències per a denegar la urbanització «i per a ordenar la paralització de les obres” i “la retirada de les ja edificades».
Com deia fa uns anys un tècnic municipal que va estar de pas pel municipi eixos anys “Tavernes pagarà durant cent anys les barbaritats urbanístiques comeses pel PP”. Ja les estem pagant. Per començar 4.000 euros de sanció, i gràcies que ens han fet una rebaixa que eren 6.000 euros.
A partir de la notícia de La Cotorra de la Vall