Ens ha sorprés l’article que el PP ha escrit en el Butlletí d’Informació Municipal on acusa el govern de Tavernes de sol·licitar al Ministeri d’Hisenda una rebaixa dels valors cadastrals només del 20% en compte d’haver-ne sol·licitat una del 40%. Tal afirmació ens sorprén sobretot després que govern i oposició hem manifestat públicament en els plens la voluntat d’arribar a un acord en tot allò referent a la contribució. Donada la importància de l’assumpte, voldria aclarir l’afirmació d’abans i, a la vegada, completar la informació de la revisió cadastral que vaig donar en este diari ara fa un mes.

Cal recordar que en l’any 2006 el PP va acceptar gratament, sense oposar-s’hi judicialment, la revisió cadastral imposada pel Ministeri d’Hisenda. Com ja explicàrem, la revisió ha implicat un augment dels valors cadastrals i de la contribució fins a l’any 2016, que reiteradament està sent qualificada pels sectors empresarials i inversors de Tavernes com la principal ruïna de la nostra ciutat.

En primer lloc, cal desmentir que l’Ajuntament ha proposat una baixada del 20%. A principi de legislatura, Tavernes va sol·licitar una nova revisió cadastral al Ministeri d’Hisenda i a la Gerència de Cadastre, la qual, en un primer estudi, va calcular que una nova ponència de valors implicaria una reducció dels valors cadastrals entre el 10% i el 15%. L’Ajuntament va considerar la rebaixa insuficient i, en conversacions posteriors, Cadastre va dir que la millor solució era incloure-hi un coeficient corrector a través de la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat, on s’aconseguiria una reducció del 20% per a tots els municipis que s’hi acolliren i amb una última revisió cadastral feta en l’any 2006, cas de Tavernes.

Per tant, el govern de Tavernes no ha proposat a la Gerència de Cadastre una rebaixa del 20% perquè l’Ajuntament no és l’organisme que fixa els valors sinó el Ministeri d’Hisenda mateix. Ans al contrari, ha estat la Gerència de Cadastre la que ho ha proposat al Consell de Ministres. Com a representants del poble, hem anat a defendre els interessos de Tavernes i som conscients que el valor de mercat ha baixat més del 20%, però l’última paraula en la proposta la té el Govern d’Espanya. De fet, el PP local reconeix en el mateix article que ha de ser el Ministeri d’Hisenda el que ha d’acceptar eixa modificació, amb la qual cosa contradiu la seua acusació inicial.

Hem d’aclarir que si el Ministeri d’Hisenda no atén la petició, tindrem temps a reaccionar, ja que, en previsió, hem sol·licitat una pròrroga per a poder modificar el tipus de gravamen i evitar una nova pujada del 10%, determinada per la revisió cadastral del 2006.

Des que vaig publicar l’anterior article en estes pàgines fins ara hi ha hagut novetats. En aquell article afirmava que una baixada del 20% en els valors cadastrals implicaria que l’Ajuntament ingressara un milió d’euros menys per la reducció de la contribució. Tanmateix, el Ministeri d’Hisenda ha canviat la fórmula perquè els ajuntaments que es beneficien d’una revisió cadastral a la baixa continuen recaptant la mateixa quantitat en concepte de la contribució. Esta mesura l’ha presa el Ministeri d’Hisenda per tal que els ajuntaments no experimenten una dràstica reducció d’ingressos i puguen complir els seus plans d’ajustos. Per tant, en cas de tindre una revisió cadastral, els ciutadans tindran avantatges pel que fa a la declaració de la renda i l’impost de patrimoni, i es frenaran les pujades de la contribució previstes per a 2014, 2015 i 2016, però seguiran pagant el mateix per la contribució. És a dir, un 20% menys en els valors cadastrals no implicarà una rebaixa de la contribució. No és una decisió de l’Ajuntament sinó del Ministeri.

És ací on entra l’Ajuntament perquè, si volem anar contra les directrius del Ministeri perquè els nostres veïns paguen menys contribució, haurem d’abaixar el tipus de gravamen, competència exclusivament municipal. Haurem d’explicar que la baixada de la contribució ha estat conseqüència de modificar el tipus de gravamen, no de la modificació del valor cadastral. Haurem de ser responsables i acordar una modificació del tipus de gravamen que abaixarà la contribució i a la vegada permetrà a l’Ajuntament prestar els serveis bàsics municipals. Per això, des d’ací demane responsabilitat davant la importantíssima decisió que se’ns presenta. Tavernes ho agrairà.

Jordi Joan i Huguet
Alcalde de Tavernes de la Valldigna