Article d’opinió de l’alcalde Jordi Juan: Un horitzó de vida digna per a tothom

La promesa més recurrent en el discurs polític és la creació de llocs de treball. “Donar faena”, fins i tot, diuen alguns que tenen una visió caciquil de l’administració. De tan emprada que ha estat al llarg dels temps esta promesa, al final, s’ha banalitzat, ja que els representants del poble, per molt que ens agradaria, no tenim una vareta màgica per acabar amb el problema de l’atur.

Ara bé, entre les falses promeses i auto justificar-se amb resignació hi ha un terme òptim que és el que ha de buscar tot governant: la bona gestió. Bona gestió per tal de traure el màxim partit als recursos i a les competències de l’Ajuntament amb l’objectiu de donar un horitzó de vida digna als col·lectius més vulnerables de la ciutat. I això precisament, bona gestió acompanyada d’una gran confiança amb les possibilitats de Tavernes com a ciutat, és el que hem fet el govern de Compromís en moments tan delicats en què moltes persones han vingut a demanar ajuda colpejats per la crisi econòmica, que s’ha endut per davant l’esperança de massa gent. Moments que requereixen de la intervenció de les institucions i que si bé hem dit abans,  no tenim la vareta màgica no és menys cert que hem de crear condicions i eines amb què alguns dels nostres veïns puguen tirar endavant en situacions de dificultat. Parlem ara d’estes eines i de resultats.

Programa “Incorporat”: 68 vallers troben ocupació i 42 milloren la situació laboral

Fa unes setmanes, vàrem tancar el programa d’inserció sociolaboral “Incorpora’t”. Tavernes ha estat l’única ciutat de menys de 20.000 habitants finançada pel Fons Social Europeu, concretament amb 300.000 euros, per tal de desenvolupar un programa d’estes característiques. Amb estos fons hem creat, durant dos anys consecutius, un equip professional que només en 2018 ha contactat amb més de 400 persones, ha realitzat 170 entrevistes i ha elaborat 129 itineraris personalitzats d’inserció sociolaboral. I com a colofó, ha obert la porta del món laboral a 28 participants, i altres 8 han millorat les seues fonts d’ingressos. En 2017, 40 participants trobaren feina, 8 milloraren la seua ocupació i 24 aconseguiren altres fonts d’ingressos.

1’6 milions en subvencions en el 2018: 656 contractes de treball

“Incorpora’t” ha sigut el motiu de l’arribada a Tavernes per primera vegada de fons europeus i és un bon exemple de les accions que pot promoure un ajuntament des de la bona gestió a l’hora de fomentar el treball. Però ni és l’únic ni ens podem aturar ací. L’Ajuntament de Tavernes, al llarg de 2018, ha rebut més de 1’6 milions en subvencions per tal de desenvolupar programes que han empleat a 152 persones. Xifres que s’amplien fins als 4’4 milions i 656 contractes de treball si parlem de la present legislatura, situant Tavernes com a un dels municipis de la Comunitat Valenciana que més programes ha desenvolupat i més subvencions ha rebut. Estes subvencions no han caigut del cel sinó que són el fruit de presentar els millors projectes a les entitats subvencionadores. La qualitat d’estos projectes ha sigut possible gràcies a la sensibilitat de l’equip de govern, que hem sabut buscar estos fons i donar-los la màxima prioritat dins de la governança i administració municipal, però també, gràcies al bon fer del fabulós equip de funcionaris del departament de l’Agència de Desenvolupament Local.

Amb la consecució d’estes ajudes oferim una nova oportunitat tant a aquelles persones que s’havien quedat fora del sistema laboral com al jovent que vol enganxar-s’hi. Gràcies a estos plans d’ocupació, Tavernes rescata persones, els dóna formació i il·lusió, millora el seu currículum i els proporciona experiència laboral. Però, a més a més, fem ciutat. Els vallers i valleres beneficiaris d’estos programes  prenen més sentiment de pertinència a la societat de Tavernes de la qual formen part perquè els dóna l’oportunitat de conèixer millor com funciona l’Ajuntament i així, entenen la importància que té el manteniment de totes les infraestructures. I amb més responsabilitat col·lectiva i consciència ciutadana veuran els serveis municipals després d’haver estat treballant uns mesos en la conservació dels parcs i jardins, participant en obres de millora de l’accessibilitat dels nostres carrers o pintant de nou tota la senyalització horitzontal de les vies públiques. Fem ciutat perquè estos programes els hem de veure des d’un punta de vista global de cohesió social i també, de millora del nostre entorn, que beneficia tota la població. 

Molts vallers troben treball gràcies a la formació rebuda a l’Ajuntament

És molt important que moltes persones, després d’haver patit durant molt de temps el drama personal de l’atur, es tornen a sentir útils i que molts joves miren el mercat laboral amb esperança. Després de molts anys sense veure’l, em vaig retrobar amb un antic company de l’institut participant en un d’estos programes. Feia molts anys que no el veia. Hui puc dir amb alegria que té un contracte de treball estable a Tavernes en una empresa privada gràcies a la formació rebuda a l’Ajuntament. Este ha de ser l’objectiu de les administracions: millorar l’ocupabilitat dels nostres conciutadans perquè puguen trobar un lloc de treball estable.

És ací on entra el sector privat, l’únic sector capaç de crear llocs de treball estables fora de l’àmbit funcionarial. Des del sector públic hem de crear les condicions perquè els autònoms i empresaris s’instal·len al nostre municipi i per això el nostre empeny en aconseguir més sòl industrials. Una prova d’açò és la recent aprovació del projecte d’electrificació del polígon del Golfo i tot el treball que s’està fent en el Teularet, on busquem atraure noves empreses al nostre municipi. Des del govern municipal fugim de promeses irreals i eslògans buits de contingut. El treball fet als polígons, la creació del viver d’empreses, el programa Incorpora’t i l’impuls de 37 programes d’ocupació i formació durant esta legislatura són accions concretes i realitats que mostren el nostre compromís a fer de Tavernes una ciutat per a viure-la.