Es tracta de la construcció de rases per a albergar el centre de transformadors.
Maquinària pesada ha treballat aquesta setmana en la parcela dedicada, sobretot a arrencar l’arbrat i, últimament a obrir una gran rasa perimetral de dos metres de profunditat al voltant de la parcela. Aquesta rasa amb tota probabilitat albergarà els fonaments dels murs de tancament de la futura subestació que ha de proveir de fluid elèctric a Tavernes i substituirà a la que actualment s’ubica a l’eixida de la població en direcció a Alzira.
Part dels terrenys de l’antiga subestació passaran a ser propietat municipal gràcies al conveni subscrit entre el govern municipal del PP i Iberdrola i facilità la instal·lació aèria del cabletjat d’alta tensió per terme valler.
Tal com informà en el seu dia aquest diari, Iberdrola solicità permís per a la construcció de la subestació en l’estiu del 2006, però les obres no s’han iniciat fins ara, encara que tot apunta a indicar, almenys segon han explicat a Levante-EMV els operaris, que l’interés de la companyia es iniciar-les “entre un o dos mesos“.
La situació de la parcela, junt al mateix llit del riu Vaca, i a només 500 metres del casc urbà de Tavernes, no ha agradat en alguns sectors de la Valldigna, cas del Bloc o del Forum Unitari Contra l’Alta Tensió (Fucat) que reuneix les asociacions contraries al traçat per la Valldigna.
Tal com informà aquest diari, el passat ple celebrat per la corporació municipal valler, el Bloc s’interessava per l’estat de la licència i solicitava al PP que per a la seua concesió es tinguera en compte l’afecció que té la instal·lació per als vallers.
Els nacionalistes recordaven que quasi tot el casc urbà queda dins de l’àrea de dos quilòmetres d’afecció d’una instal·lació qualificada com a industria perillosa. En base a això, consideren que no s’ha de permetre aquest emplaçament i recordaven el cas de Patriax a València, actualment en fase de trasllat.
Aquests arguments també els va fer seu el Fucat en un comunicat, que al igual que el Bloc, assenyalava que l’emplaçament en una zona inundable, comprovat pels últims desdordaments del Vaca, els feia interesar-se per les actuacions previstes per a corregir la situació i preguntaven si existia algun informe de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer o el seu permís per a iniciar les obres.
Totes aquestes qüestions referides a la subestació elèctrica poden desvelar-se aquest dilluns, en el ple ordinari de juny, donat que els nacionalistes solicitaren les respostes per escrit.
Miquel Joan
Levante-EMV, 1 de juny 2008