Entrevista a Miquel Bononad, portaveu del Bloc a Tavernes

Els industrials de Tavernes se’n van per falta de polígons

Miquel Bononad Escrihuela. Regidor del Bloc a Tavernes des de 1987 fins avui, excepte de 1999 a 2003. Edil d’Educació (91-93), d’Urbanisme (96-99) i president de la Mancomunitat de la Safor-Valldigna (06-07), després de 21 anys, dimiteix en el ple de demà i abandona la política municipal.

Demà dilluns, quina sensació espera viure?
Espere que ninguna en especial, però si que s’amuntegaran records i vivències. Són 21 anys en política, on vaig entrar perquè parlava, pensava i em sentia valencià. I veia que no podia ser-ho, que necessitàvem una força política que fera possible viure sense la sensació de ser de segona categoria en l’estat.

Tan mal ens tracta el Govern d’Espanya?
Com a una colonia. No en el sentit històric, sinó amb altres factors, però seguim subsidiaris de la política que li interessa a Espanya. I ací tens la balança fiscal on els grans pagans són Catalunya, València i Balears. Quina casualitat! I Madrid perquè allí tenen la seu i cotitzen les grans empreses instal·lades en altres comunitats.

Deduesc que veu injust el repartiment de fons…
Hi ha territoris amb major renda per càpita que nosaltres que reben diners de l’Estat, mentre els valencians, amb una renda inferior a la mitjana, paguem a l’Estat. Incomprensible a Europa. Els valencians hem de dir: això s’ha acabat.

I de qui és la responsabilitat?
La nostra gent està acostumada a sofrir i, encara, donen les gràcies perquè en els últims 300 anys no hem tingut res millor. Moltes comunitats tenen millors serveis que la valenciana pels diners que reben de nosaltres. I passa perquè els partits majoritaris són sucursals dels de Madrid. No tenim un partit polític propi amb suficient pes per a condicionar eixes polítiques. Solidaris, però primer amb nosaltres mateixos. Potser el Bloc no ha sabut explicar-ho als valencians.

Ja en el pla local, va ser responsable d’Educació amb un govern d’EU.
Va ser entre 1991 i 1993. A més del treball en els centres educatius locals es consolidà el Circuit Teatral; s’iniciaren Sessions de Jazz i el Circuit d’Exposicions. I començà la festa de Carnestoltes, que no cuallà potser per falta de tradició. Reeditàrem en valencià les obres de Toledo Girau sobre Santa Maria de Valldigna, que impulsà la difusió del recinte, i editàrem les obres de Joan Vicent Clar, el Premi Octubre de la Valldigna. En el seu homenatge, Ovidi Montllor recità els seus poemes. Llàstima que després no ho aprofitaren per editar el material gravat.

Més tard, el Bloc forma govern amb el PP…
No és exacte. L’enfrontament existent entre PSOE, EU i Bloc impedí un acord i el PP, guanyador de les eleccions, assumí l’alcaldia i demanà col·laboració, però només EU entrà en el govern. El PSOE i Bloc quedaren en l’oposició, durant un any rebérem ofertes del PP i el col·lectiu del Bloc, davant de la greu situació, els presentà un document molt exigent de les obres necessàries. Pensàrem que no l’acceptarien, però s’acceptà amb el vist i plau dels seus dirigents. Es firmà i es repartí casa per casa el document, amb les nostres condicions per formar el Pacte per Tavernes.

Tan greu era la situació?
Ara quasi no es recorda però Tavernes no tenia quasi infraestructures i ens plantejarem que era moment d’incidir i canviar la situació. Ens acusen de consolidar el PP amb el nostre treball però obliden que les majories absolutes en 1999 es donaven en tot el País Valencià i en Espanya, no només a Tavernes. Després de la transició la societat canvià i només el PP assumí el canvi amb nous postulats. I encara viu d’això.

I va ser el responsable d’Urbanisme durant aquell govern…
El més important va ser desblocar i acabar la primera fase de la Casa de la Cultura. Es compleixen quasi 20 anys i el PP, després de 10 de majoria absoluta, no ha estat capaç de finalitzar la segona. El Bloc millora les zones esportives amb la tribuna coberta i la il·luminació del Camp Municipal; realitzà les permutes de terreny per al Pavelló Cobert, prioritat en el pacte; inicià el programa de col•lectors i executà la primera fase del Pla de Defensa de Riscos Geològics en la muntanya de les Creus amb la col·locació de barreres. La segona, la plantació d’arbres, no s’ha realitzat. I executarem el polígon industrial El Pla.

Crec que és una de les seues màximes satisfaccions.
Efectivament. És l’únic de Tavernes i s’aconseguí gràcies a que els alcaldes d’EU iniciaren els tràmits, encara que després va ser altre partit, en aquest cas el Bloc, qui l’executà. I he d’aclarir que amb l’oposició del PP en un primer moment. Ara els industrials de Tavernes se’n van a altres localitats per la falta de terrenys. No hi hagut un alcalde del PP que haja treballat pensant en que els polígons industrials són bons per a la ciutat.

I en el tinter es quedà el Pla General d’Ordenació Urbana, el PGOU…
No es quedà. El Bloc acabà el PGOU el 1998 consensuat amb el PSOE i el PP i no s’exposà per l’arribada de les eleccions. Després d’aquestes, aquest PGOU ja no va veure la llum i la majoria absoluta del PP el canvià i desvirtuà totalment. El PGOU del Bloc impulsava els polígons industrials perquè són pedra angular de l’economia vallera en oferir treballs estables. Seguesc pensant que ens falten espais industrials i que ha de tallar-se l’especulació que es dóna amb el creixement de Tavernes.

Se’n va amb l’espina clavada de veure el nou institut?
Ha estat altre projecte del Bloc paralitzat pel PP local. El 1997 acordarem amb la Conselleria d’Educació crear un nou centre de secundària per reequilibrar la ciutat educativament. Elaborarem el pla especial del Cambro i el projecte d’institut es publicà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. Després de les eleccions, i sense el Bloc en el govern, el PP de Tavernes s’oblidà i paralitzà el projecte a pesar de que durant dos anys la Conselleria consignà els diners necessaris. L’obra s’haguera acabat en la legislatura de 1999 a 2003, però hui no sabem res al respecte del seu inici i finalització.

I que valora d’aquests anys?
La gran labor del Bloc fent oposició, amb majúscules, a la majoria absoluta del PP. Tinc la sensació agradable d’haver ajudat a consolidar un projecte polític valencià amb el 15% de vots a Tavernes. Iniciem un canvi generacional, i puc afirmar que deixe el grup municipal en mans de gent jove preparada i disposada a treballar per la seua terra. Saben que compten amb la meua ajuda i treball.

Miquel Joan
Tavernes de la Valldigna
Levante-EMV 3 d’agost 2008
(La Safor, pag. 24)

Arxivat en: Cultura i Educació, Documents

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *