El diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, considera que el PP, “està totalment fora de la realitat, eixa realitat a la qual es refereix Rajoy per dir que li impedeix desenvolupar el seu programa i les seues promeses electorals. I eixa realitat és la de cinc milions d’aturats en l’estat i més de mig milió de persones sense ocupació en el País Valencià. Eixa realitat és la dels serveis socials dels ajuntaments, menjadors socials, bancs d’aliments i ONG totalment desbordades perquè molta gent ja no té ni per a menjar i el partit que sosté el govern, en comptes de promulgar mesures per a ajudar a les persones, prefereix que els aliments en bon estat dels supermercats vagen al fem”.
Baldoví ha agraït el suport i les esmenes d’altres grups polítics del Congrés, “per a millorar la moció que presentem. Sense cap dubte, el debat va ser enriquidor i cada grup ha quedat en el lloc que li correspon, acaparant el PP per complet l’espai d’aquells que ignoren a les persones i als problemes reals de la societat”.
No obstant això, el diputat de Compromís ha assegurat que des de la seua formació s’insistirà amb aquesta proposta “perquè és una cosa necessària, és una reclamació de la societat i no es pot ignorar. De fet, el nostre grup en les Corts Valencianes ha presentat i defensarà una proposició no de llei en el parlament autonòmic perquè es legisle i així evitar que es tiren aliments al fem”, segons ha explicat Baldoví.
La iniciativa presentada per Compromís demanava en primera instància que aquesta normativa incorporara mesures sobre el tractament de residus alimentaris aplicables a totes les baules de la cadena alimentària, aplicant el principi de “qui contamina, paga”. També, se sol·licitava igualment que la normativa que prepara el govern central incloguera la creació d’un fòrum per a cercar mesures innovadores per a prevenir el desaprofitament d’aliments, amb la participació de les empreses agroalimentàries, les diferents administracions públiques i també les ONG.
La proposició de Baldoví plantejava que l’etiquetatge comptara amb doble data: una amb la data límit per a la venda i una altra límit per al consum, i incentivar les vendes amb descompte d’aliments pròxims a la data de caducitat o danyats. Finalment, la iniciativa de Compromís instava al Govern que se sumara a la petició de la proclamació de 2014 com a Any Europeu contra el Desaprofitament d’aliments.