IBI-Jordi-LevanteUna baixada de la contribució coherent, justa i responsable. Esta acció és la que pretén fer el govern de Tavernes. Des que gestionem l’Ajuntament hem tingut clar que la contribució ha de baixar. La contribució és molt elevada com a conseqüència de la revisió dels valors cadastrals feta l’any 2006 pel Ministeri d’Hisenda. Com tota revisió cadastral, la de Tavernes també ha implicat un increment de l’IBI en els deu anys posteriors, des de l’any 2007 fins a l’any 2016. Per a l’any 2006 corria la bambolla immobiliària i els valors cadastrals augmentaren descomunalment, i així de descomunal ha estat la repercussió en la contribució.

En l’any 2006 el PP dirigia l’Ajuntament i no va fer res davant el Ministeri d’Hisenda per a evitar esta desmesurada pujada. Es va complaure perquè sabia que els ingressos municipals augmentarien notablement. De fet, el PP impulsà pujades superiors al 20% en 2008 i 2010, uns ingressos que després va malgastar. Amb l’arribada de la crisi, i set anys després, en 2013, la realitat és que a Tavernes tenim uns valors cadastrals fora de mercat i un rebut de la contribució injust.

Així les coses des del primer moment hem tingut ben clar que l’evolució de l’IBI en esta legislatura no podia ser com l’anterior. Aleshores ens posàrem a treballar amb la Gerència de Cadastre del Ministeri d’Hisenda, que té les competències de valors cadastrals. Anem pel bon camí: hem aconseguit que propose al Consell de Ministres una reducció del 20% dels valors cadastrals. Esperem que Tavernes forme part de la llista de municipis amb revisions cadastrals a la baixa i que l’aprove el Parlament Espanyol en la Llei de Pressupostos de l’Estat 2014. Ho sabrem el 15 de desembre i, en este cas, el rebut de la contribució baixarà en l’any 2014 i, a més, baixaran les plusvàlues, cosa que tindrà un efecte positiu en les declaracions de la renda i patrimoni.

La baixada de la contribució implicarà una reducció de més d’un milió d’euros en els ingressos de l’Ajuntament per a l’any 2014. Açò suposarà necessàriament uns ajustos en el pressupost que es traduiran en menys inversions i menys serveis. Serà la nostra obligació com a governants explicar-ho als ciutadans, que hauran de saber que pagaran menys IBI però la capacitat de l’Ajuntament de fer inversions serà nul·la, atesa la gran quantitat de despeses fixes que té el consistori. I és que, com hem dit sempre, l’Ajuntament no gastarà  el que no té. Tanmateix, estem convençuts que ara la prioritat de les famílies no són les inversions. Sabem que prefereixen una rebaixa en la contribució i que continuem sanejant les arques municipals. Com a representants del poble així hem d’actuar, a fi de beneficiar tota Tavernes.

Si el Govern d’Espanya ens respon favorablement tindrem una rebaixa de l’IBI coherent, justa i responsable. Coherent perquè vindrà acompanyada d’una baixada dels valors cadastrals, justa perquè els valors cadastrals actuals estan fora de mercat i responsable perquè la baixada dels ingressos de l’IBI ha de vindre acompanyada d’una planificació anual i global de tots els ingressos i totes les despeses de l’Ajuntament dins dels pressupostos anuals municipals de l’any 2014. Una baixada d’impostos de la magnitud d’un milió d’euros no pot ser fruit de la improvisació, com pretenia el PP l’estiu passat convocant un ple extraordinari per a eixe propòsit. Esta baixada d’impostos ha de planificar-se dins del marc pressupostari anual. És la nostra manera d’entendre la hisenda municipal. Altrament, no són més que propostes electoralistes, incompletes i que posarien en una situació molt delicada les ja deteriorades arques municipals.