La falla la Via ens sorprén enguany novament. Si l’any passat va ser l’auca de la gossa galga de l’alcalde, Mina,  i ens posaven d’actualitat el maltractament de les mascotes, enguany torna a fer diana amb un tema d’actualitat local: la moció de censura i els pactes municipals.

Això sí, passat pel filtre de l’humor socarró i àcid – com pertoca a les falles- i adaptat a la nostra realitat: la realitat de “la vall  verda, de terra  dibuixada que és finestra  oberta  a la mar”. ¡Molt bona imatge literària! Una descripció concisa, concreta i precisa de la Valldigna.

Els fallers de la Via han pres la problemàtica i tancament de Canal9,  el programa més popular i vist els darrers temps – l’Alqueria Blanca – i l’han sumada amb la situació política que ha passat Tavernes els darrers temps. Resultat: una auca, amb la qual cosa ens recuperen una tradició arrelada amb els romanços de cecs: la forma que hi havia segles passats per explicar les notícies a la societat quan no hi havia els mitjans de comunicació actual.

I conta com entre lluita entre famílies…..  Ui, ens estem passant! Callem perquè si ho contem tot, no anireu a veure l’auca. I el que cal és anar, llegir-la, escoltar la cançó i mirar la falla, que per alguna cosa té el primer premi i també el premi a la critica local.

Foto: L’alcalde Jordi Joan va visitar la falla i felicitar els fallers per l’encert de l’auca.

De la Cotorra de la Vall.