Albaida, i més en concret el Palau dels Milà i Aragó, va acollir la trobada de representants d’alt nivell de Compromís per a signar l’anomenada Declaració d’Albaida on es proposa la recuperació del Consorci de les Comarques Centrals – on s’inclou la Safor-Valldigna- com a instrument per a vertebrar aquest espai territorial valencià.

Entre els reunits ahirs i signants  d’aquest document (en pdf),  hi ha el president de les Corts, Enric Morera; el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent; el director general d’Avaluació Urbanística, Territorial i Ambiental del Planejament, José Luis Ferrando; el Síndic de Compromís a les Corts, Fran Ferri; el diputat i alcalde de Tavernes, Jordi Joan, la vice-presidenta de la Diputació de València, M. Josep Amigó; i Gerard Fullana Martínez, portaveu de Compromís a la Diputació d’Alacant.

Batles com el nostre alcalde i regidors de més de trenta municipis de les Comarques Centrals han participat en una redacció que destaca la necessitat d’aquest consorci per a la vertebració de les comarques centrals.

El Consorci de les Comarques Centrals Valencianes es va crear l’any 1998 com un organisme amb personalitat jurídica pròpia per a la promoció, el desenvolupament econòmic i l’ordenació territorial de la Vall d’Albaida, el Comtat, l’Alcoià, la Costera, les Marines i la Safor, però la manca de la llei de comarcalització valenciana i els recels des de les àrees de poder de les diputacions van fer que el projecte deixar d’existir, de facto l’any 2007.

La Declaració d’Albaida recupera la reivindicació d’un model territorial més pròxim al ciutadà i al territori, amb inversions que tinguen en compte criteris objectius de territorialitat i siga un instrument que siga útil per a incidir en la descentralització i la superació de la divisió provincial.