L’alcalde de Tavernes i diputat a Corts Valencianes, Jordi Joan, serà el vicepresident de la comissió especial d’estudi sobre la possibilitat de reformar l’Estatut d’Autonomia per tal d’eliminar la barrera electoral del 5%.

La reivindicació d’abaixar el llistó al 3% ja ve de lluny, però fins ara no havia estat possible de proposar-ho pel blocatge que sempre ha fet el PP, partidari que no es toque el llistó del 5%.

La comissió serà presidida per Ana Barceló (PSOE) i tindrà el nostre alcalde, Jordi Joan, com a vice-president i com a secretària María José Català (PP). L’objectiu és que les conclusions de la comissió permeten canviar la llei electoral en un any.

La comissió ha de començar debatent la reforma de la llei electoral per a passar del 5% al 3%. Cal recordar que eixa barrera, totalment injusta i que només beneficia als grans partits, no ha pogut ser mai tocada per la negativa del PP, i en moltes ocasions amb la complicitat del PSOE. Les passades eleccions EUPV no va accedir a les Corts en haver aconseguit un 4,38% del total, però no ha estat l’únic cas, i el Bloc ha patit eixe llistó injust en moltes legislatures.

Ara el canvi electoral es podrà fer amb l’acord de PSOE, Compromís i Podemos que també reivindiquen un canvi per a instaurar un sistema d’elecció directa comarcal d’una part dels diputats, així com la limitació de mandats dels presidents i l’eliminació de l’aforament legal dels diputats.

La reforma requereix una majoria qualificada de dues terceres parts de la cambra: 60 diputats. PSOE (23), Compromís (19) i Podemos (13) en sumen 55 amb la qual cosa cal que Ciudadanos o el PP se sumen a la proposta. Ciudadanos a mostrat la predisposició a parlar de la barrera del 3% i l’eliminació de l’aforament dels diputats.