Jordi Sebastià, candidat de “Compromís per Europa” ha visitat Tavernes on s’ha reunit amb representants dels sindicats i entitats agrícoles valleres, junt al candidat a l’alcaldia vallera, Jordi Juan, i regidors de Compromís.

La reunió ha tingut un format informal, al voltant d’una taula en un conegut restaurant valler on Jordi Sebastià ha parlat de les necessitats que afronta l’agricultura valenciana en esta nova etapa parlamentaria europea i de les seues prioritats que, confessava, no son altres que defensar la taronja valenciana.

El cap de llista de “Compromís per Europa” assenyalava els dos objectius en que pensa centrar la seua actuació:  la reforma de la Politica Agrària Comunitaria (PAC) i els acords comercials a establir amb altres països.

L’informe  elaborat per la UPV confirma l’impacte negatiu del tractat amb Sudàfrica en la taronja valencià, i denunciava la incongruència dels tractats que protegeixen uns productes que considerava s’han de protegir, com el plàtan canari, però deixen fora a altres, com la taronja. “Els productes cítrics no poden ser més, però tampoc ser menys”.

Sebastià ha remarcat que cal aconseguir millor tractats comercials perquè les clàusules de salvaguarda s’estableixen de manera provisionals, i recordava que tenim al damunt possibles tractats amb Egipte i Marroc que perjudicaran la nostra taronja. “Hem de trencar l’acord que hi ha a Europa entres els grups popular i socialista per canviar la política agrària a Europa” concloïa.

Al llarg de la conversa, va fer referència al tractat amb Sudàfrica i com els grans partits espanyols (PP, PSOE i Ciudadanos) havien votat a favor del tractat que tant ha perjudicat la taronja valenciana mentre només Compromís l’ha votat en contra i s’ha oposat a la firma en el Parlament Europeu, el Congres de Diputats i el Senat espanyol. Això el feia concloure la necessitat de recolzar partits i formacions valencianes que ajuden a la nostra agricultura.

El candidat de “Compromís per Europa” proclamava que el nostre mercat natural és Europa i a ell hem d’arribar-hi de forma competitiva. Cal acabar el Corredor Mediterrani i dedicar els fons europeus per agilitar esta ruta beneficiosa per als nostres productes i no per a fer túnels a Madrid, com va fer el passat govern del PP.

Una altre punt que cal solucionar, per competir en igual de condicions amb productes de fora Europa és l’exigència d’aplicar els mateixos tractaments fitosanitaris, i sobre tot que en països extens apliquen el tractament de fred com a manera de minvar els efectes de la crisi citrícola, causada per unes polítiques que es decideixen a Europa  i ens afecta als valencians.

Jordi Sebastià va assenyalar que, esta política demostra que els nostres problemes naixen a Madrid i és el Ministeri d’Agricultura qui hauria de fer de lobby de pressió, no obstant som el principal productor de cítrics, i a més amb unes condicions de comercialització i qualitat superior pels controls que imposem.

Recuperar i executar el projecte de desaigüe de les  terres de la zona marítima

L’alcalde de Tavernes, Jordi Juan, que va intervindré breument va informar als reunits que la prioritat en la pròxima legislatura si conserva l’alcaldia serà posar en marxa el projecte de desaigua de la zona marítima fent possible el sistema de bombes d’impulsió que esta redactat des de l’any 2000 però que el PP, en temps de bonança i bona economia, no va executar.

Jordi Juan va reiterar la predisposició de Compromís Tavernes en l’ajuda al camp valler i afirmava que la situació viscuda aquests anys canviarà radicalment després d’haver sanejat l’Ajuntament i reduir el deute, cosa que permetrà habilitar major dotacions para el camp valler.

No obstant les dificultats econòmiques viscudes fins el 2018, remarcava que el govern que presideix ha invertit  molt en millora de camins rurals i compra d’equipament i maquinària per a la brigada agrícola municipal.