Ahir, l’Ajuntament de Tavernes de la Valldigna (la Safor) va decidir de no autoritzar més actes amb bous al municipi. Defensen que cal posar fi a aquesta tradició perquè representa un maltractament animal flagrant. Parlem amb el batlle del poble, Sergi González (Compromís), sobre el motiu d’aquesta decisió i quina ha estat la reacció dels veïns. “Cada vegada hi ha més gent que no ho veu amb bons ulls. Estic convençut que els bous s’aniran llevant a poc a poc de les festes de tots els pobles.” Diu que és una decisió necessària tenint en compte que la societat evoluciona i que ara es té molt més en compte el benestar dels animals. Diu que és com quan, ara fa uns anys, van decidir de no fer varietats amb vedets que ensenyassen tot el cos o bé no contractar humoristes que explicassen acudits que fa uns anys eren acceptables i ara no.

Per què heu decidit de denegar l’autorització dels bous al carrer?
—Fa temps que hi treballem. El 2019 ja vam crear una nova regidoria a l’ajuntament dedicada al benestar animal i vam començar a incloure partides al pressupost per impulsar iniciatives en matèria de la cura i el benestar dels animals. Per tant, vèiem que aquesta mena d’espectacles xocava frontalment amb totes eixes polítiques que havíem fet els darrers anys. Era una qüestió de coherència. No quadrava amb les nostres polítiques i idees. L’equip de govern va estar d’acord que ja no tenia sentit i que calia eradicar-ho. Per això no hem autoritzat l’espectacle.

De moment, quina ha estat la reacció de la gent del poble?
—Aquest matí hi ha hagut una concentració convocada per la penya taurina de Tavernes, però no ha tingut un gran impacte. Crec que hi havia entre vint persones o trenta. La població cada vegada és més sensible per aquestes coses, i la gran majoria vol que s’impulsen polítiques en la línia del benestar animal. Cada vegada hi ha més gent que es posiciona contra els bous al carrer. Al final, hem seguit els nostres ideals. Tenim clar que aquests espectacles no encaixen amb les nostres idees, i que a poc a poc anirem eradicant-los.

Els organitzadors dels bous al carrer (Bous a la Vall) diuen que no els permeteu de fer aquesta activitat, però que l’ajuntament n’autoritza unes altres en què també hi ha animals.
—Dels actes amb animals que es fan a la ciutat, el que té més impacte és la correguda de vaquetes, perquè és un maltractament flagrant. Ells es queixen que hi ha una falla que fa una activitat amb un camell i que sí que li donem l’autorització. Malgrat que no ens agrade, i és possible que en el futur intentem de parlar-hi perquè no facen servir animals, aquestes dues activitats no tenen res a veure. És veritat que hi ha un animal, però no hi ha  maltractament. L’any passat, durant les festes del poble, vam organitzar una activitat amb mascotes disfressades. Pensem que no té res a veure i no és comparable.

Tal com dèieu, no és una decisió que hàgeu pres ara, fa anys que hi ha un debat al poble. Fa anys es va arribar a fer una consulta per decidir si l’ajuntament hi havia d’invertir diners públics i va guanyar el no. Malgrat tot, la festa s’ha continuat fent amb finançament privat. Per què és tan complicat, el procés?
—Cal ser conscients que és una mena d’espectacle que s’ha fet en molts pobles des de fa molts anys. Eradicar aquestes tradicions a voltes no és senzill, sempre hi ha una massa de gent que ho vol mantenir i perpetuar. Però la societat avança i la sensibilitat per la cura als animals creix. Arriba un punt en què veus clar que açò s’ha d’acabar. Estic convençut que aquesta nova tendència tot just comença, però continuarà en molts pobles més, perquè utilitzar els animals per aquesta mena de festes és obsolet. Cada vegada hi ha més gent que no ho veu amb bons ulls. Estic convençut que els bous s’aniran llevant a poc a poc de les festes de tots els pobles.

Explicàveu, amb orgull, que heu pres una decisió que costa molt en molts pobles. Hi ha gaire pressió perquè es continuen fent? A Paiporta, l’extrema dreta ha aconseguit que es tornen a fer.
—Entenc que cada poble és diferent. En aquest cas, les autoritzacions són matèria municipal i hem decidit que ja no en donarem més. Desconec la realitat de cada municipi, però hi ha pobles on hi ha una tradició molt forta i arrelada. Allà, aquests espectacles amb bous tenen molt de suport veïnal i és probable que els polítics també ho valoren i no es vegen amb tanta força per a prohibir-ho. No és el nostre cas. Ací, en Tavernes, la tradició és cada vegada menor. És tot el contrari, cada dia hi ha més gent que no ho veu amb bons ulls. Teníem clar que en algun moment hauríem de dir prou.

Creieu que hi hauria d’haver una normativa més concreta al País Valencià sobre aquesta qüestió? Enguany ja s’hi han mort sis persones.
—No ho sé. No conec en profunditat la normativa. Les mesures de seguretat cada vegada són més exigents, cosa que està molt bé. Ací, el 2019, vam tenir un accident amb un xiquet i no va tenir conseqüències greus de miracle. Per tant, estic d’acord que s’ha de ser molt exigent en tot el que tinga a veure amb aquests espectacles. Però no puc entrar en detalls, perquè no ho conec a fons. En qualsevol cas, el debat que tenim ara ho transcendeix. És una altra qüestió: no estem d’acord que s’utilitzen animals per a un espectacle. És una decisió semblant a la que vam prendre ara fa uns anys quan vam decidir de no fer varietats amb vedets que ensenyassen tot el cos o bé no contractar humoristes que explicassen acudits que fa uns anys eren acceptables i ara no ho són. La societat avança.

Article original en

Article original en Vilaweb