El Bloc de la Safor ha decidit denunciar la discriminació que pateix el valencià en tot el material divulgatiu que edita la Fundació Jaume II el Just al voltant de la promoció del monestir de Santa Maria de la Valldigna.
Els nacionalistes han assenyalat que ara fa un anys, alguns militants van poder comprovar en una visita al monestir que no hi havia guies informatives en valencià i en canvi si en castellà , anglés i francés. Quan els militants va demanar explicacions una guia els va dir que els fullets en valencià s’havien esgotats perquè eren els que més demanda tenien. A principis de febrer en una exposició instal·lada en el monestir de la Valldigna anomenada Carolus Rex Imperator Valentiae i organitzada per la Conselleria de Cultura, la Fundació Jaume II el Just i la Mancomunitat de la Valldigna, tot el material divulgatiu, com ara els rètols i el vídeos eren íntegrament en castellà. Aquests fets van provocar la protesta de l’alcalde del Bloc de Benifairó de la Valldigna, Jesús Ferrando, quan va anar a veure l’exposició.
Aquest cap de setmana tots els regidors de la Valldigna van decidir visitar el monestir després d’oferir una roda de premsa en Simat. Una vegada dins del monestir se’ls va repartir una guia editada íntegrament en castellà que consta de 40 pàgines a color on s’explica el procés de restauració del monestir, les parts visitables i les diferents activitats que realitza la fundació Jaume II el Just.
En la darrera executiva comarcal del Bloc, el secretari Emili Selfa, va demanar als consellers del Bloc en la Mancomunitat de la Valldigna, que pressionen i esclarisquen els fets denunciats sobretot perquè el material imprés és finançat en part per tots els veïns de la Valldigna. Diferents dirigents del Bloc van criticar que el socialista Agustí Pascual votara en Benifairó a favor d’una moció d’EU denunciant la discriminació del valencià en el monestir, i que des de la seua presidència en la Mancomunitat “mantinga una posició pusilànime”
Des del Bloc també es vol denunciar l’actitud lingüística del gerent de la Fundació Jaume II el Just, Vicente Burgos, que en les seues intervencions públiques sempre utilitza el castellà. “Aquest senyor com a representant de l’administració ha de saber que la llengua preferent en aquest àmbit és el valencià i més si es troba en una comarca on el 90% dels seus habitants parlen valencià. El prestigi d’una llengua depén molt del que fan els agents socials” declarava Frederic Barber, responsable de Comunicació del Bloc.
Així les coses el partit ha deixat un termini de temps per tal que la Fundació puga reaccionar i done explicacions sobre la marginació del valencià. En cas que no siga així acudirà al Síndic de Greuges i al Consell Valencià de Cultura.