PROPOSICIÓ DEL GRUP POLÍTIC MUNICIPAL BLOC QUE RECULL LA POSICIÓ DE LA PLATAFORMA D’AFECTATS PER LA HIPOTECA
La Sra. Llum Sansaloni Arlandis, portaveu i en representació del Grup Polític Municipal Bloc en l’Ajuntament de Tavernes de la Valldigna, presenta la següent proposició al Ple per a debat i aprovació:
PROPOSICIÓ
Són moltes les famílies que han estat o estan a punt de ser desnonades per diverses entitats bancàries. Gràcies a la intervenció de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i altres veïns, s’han pogut ajornar alguns d’aquests desnonaments. Aquestes famílies no sols perdran la casa, també perdran els diners que han pagat fins ara.
La decisió del Govern Central no és rescatar a les persones. Entre tots els ciutadans, sense voler i amb els nostres impostos, estem rescatant diverses entitats bancàries, però aquestes entitats condemnen les famílies insolvents a la marginalitat, perseguint-les per tal d’intentar cobrar el deute més els interessos, sense tindre en compte la situació personal i econòmica.
Moltes famílies han demanat la dació en pagament, és a dir, donar el pis i quedar en pau. També han demanat quedar-se a viure allí pagant un lloguer dins de les seues possibilitats. No els han concedit cap de les peticions.
Segons dades del Consell General del Poder Judicial, en el segon trimestre de 2012 una mitjana diària de 526 famílies són desnonades a tot l’Estat espanyol. La nostra autonomia és la segona autonomia on es produeixen més desnonaments: 8.613 en el segon trimestre.
L’Ajuntament de Tavernes de la Valldigna i el seu departament de Serveis Socials ofereix directament assessorament a les famílies en procés de desnonament. A més, l’Ajuntament fa d’intermediari entre la Generalitat Valenciana i les famílies que necessiten un lloguer social en vivendes de la seua propietat, a la vegada que dóna suport econòmic a les famílies que necessiten una ajuda d’emergència per a pagar l’arrendament.
Per a tot això, el Grup Municipal Bloc proposa que el Ple municipal de Tavernes de la Valldigna adopte els següents acords:
Primer.- Demanar al Govern central que, tal com ha proposat la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i altres organitzacions socials, aprove una modificació de la regularització hipotecària que incloga la figura de la dació en pagament, de manera que, en els casos de residència habitual, si el banc executa l’hipoteca i es queda amb l’habitatge, la totalitat del deute (principal, més interessos i costes judicials) quede liquidat. A més, ha de garantir també, amb efectes retroactius, que quede condonat el deute dels qui ja han patit el desnonament en el marc d’una execució hipotecària.
Segon.- Instar el Govern valencià a aprovar una moratòria o implementar les mesures necessàries per a paralitzar els desnonaments de les famílies i persones en situació d’insolvència sobrevinguda i involuntària. En el cas dels milers de desnonaments ja produïts, que s’aproven amb caràcter d’urgència mesures per tal que els pisos buits d’aquests embargaments es posen immediatament a disposició de les famílies o persones desnonades i sense recursos en règim de lloguer social.
Tercer.- Traslladar aquests acords a la Comissió d’Habitatge del Congrés dels Diputats, als grups polítics de les Corts Valencianes i a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.
Tavernes de la Valldigna, 30 d’octubre de 2012

SR. ALCALDE PRESIDENT DE L’AJUNTAMENT DE TAVERNES DE LA VALLDIGNA